NOS.nl

Akkoord op misbruiktop: misbruik mag tot 2030 met maximaal 2% toenemen

Een historisch akkoord op de misbruiktop

Een historisch akkoord op de misbruiktop. Priesters, bisschoppen en kardinalen hebben een intentieverklaring getekend waarin ze afspreken dat het misbruik tot 2030 met maximaal 2 procent mag toenemen.

Paus Franciscus spreekt van een groot succes: “Het was niet makkelijk om de neuzen dezelfde kant op te krijgen voor zo’n complex probleem als dit. Sommige mensen zeggen dat het aan homoseksualiteit ligt, anderen wijzen op het celibaat en dan heb je ook nog een groep mensen die überhaupt ontkent dat er een probleem is. We mogen trots zijn op onze daadkracht.”

De verklaring wordt binnenkort opgestuurd naar bisdommen over de hele wereld. Het is de bedoeling dat geestelijken dan onderzoek gaan doen over hoe de afspraken de komende jaren concreet ingevuld kunnen worden. Paus Franciscus: “Het is een zeer ambitieus plan, maar ik ben ervan overtuigd dat priesters het belang inzien van het niet verder laten stijgen van het kindermisbruik.”

De conservatieve kardinaal Bertolli is tevreden over het bereikte akkoord. “Je hebt drammers die willen dat het misbruik meteen ophoudt. Maar daarmee schiet je jezelf in de voet. Er moet wel draagvlak zijn in de gemeenschap. Je kunt niet van priesters vragen om van de ene op de andere dag van kinderen af te blijven. Je moet ze de tijd geven om over te stappen op mensen die niet onherstelbaar beschadigd raken. Bovendien heeft het geen zin om heel hoge eisen te stellen aan de Katholieke Kerk als China niets doet tegen misbruik in China.”

Franciscus laat weten een beroep te doen op de hele maatschappij: “Wij geestelijken zijn maar een klein radertje in een complex web van stakeholders. We kijken ook naar overheden, burgers, ouders en natuurlijk de jeugd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben bang dat we al snel aan die grens zullen zitten, en dan? Al die mensen die naar de kerk gaan die wisten toch al lang van de misbruik verhalen, dus die moeten niet zo zeuren! De kerk is en blijft een banenmotor en we moeten die hier niet weg jagen. Voor je het weet missen we de concurrentieslag!

Reageer
gravatar

Deze foto is niet van de misbruiktop, maar van de stemming om de nieuwe petjes al dan niet met zonneklep uit te rusten. Het taboe op zonnebrillen blijft toch groot bij geestelijken.

Reageer
gravatar

Misschien hun geaardheid ofo.
– Roze is homo, altijd makkelijk. HOMO!!
– Rood heeft al strafpunten voor misbruik.
– Wit is zich van geen kwaad bewust (en got zag dat het goed was!)
– Zonder is: ik ben er wel en ik doe wel mee maar ik heb geen status dan kunnen ze me ook niks verwijten. Of multisexueel, regenboogpetjes nog in de maak. Of petje in de was en geen tweede, want ontwikkelingsland en komen lopen. Wat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving?

gravatar

Oh, er zijn ook nog zwarte Italiaanse cake-dozen. Die moeten voor straf in een donkere kamer met de homo’s staan.

Oja, en rood gaat gewoon naar de hel. Da’s logisch.

Ik mis nog de bontmutsen, de grote hoeden en de mini-petjes.
Of ben ik nou in de war?