Studio Speld / Shutterstock

Gelijke monniken krijgen andere kappen

‘We hadden geen idee meer wie wie was’

Goed nieuws voor monniken van het monnikenklooster Godbetert uit Wittewierum. Na jarenlange onderlinge persoonsverwisselingen heeft abt Menno besloten dat de gelijke monniken vanaf nu allemaal een eigen, uniek habijt en bijbehorende kap krijgen.

“Het was eigenlijk een noodzakelijk kwaad”, vertelt Menno, gekleed in zijn nieuwe geblokte Louis Vuitton habijt. “Als iedereen met de rug naar elkaar toe stond, hadden we geen idee meer wie wie was. Dan wilde ik bijvoorbeeld met broeder Wimfred praten over zijn ervaringen met de Heer en dan sprak ik abusievelijk broeder Godfried aan. Reuze onhandig natuurlijk.”

De nieuwe kleding blijkt ook een uitkomst voor de onderlinge hiërarchie. Broeder Marinus: “Vroeger kon je veel moeilijker bepalen of iemand stoer genoeg was om bij je groepje te mogen horen. Nu kan je dat al zien aan de kleding die ze dragen. Degenen zonder merkhabijt wil ik bijvoorbeeld echt niet aan mijn tafel hebben tijdens het avondmaal. Ik heb hier wel een bepaalde status hoog te houden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij wilden voor de zondag en de religieuze vieringen graag kleurige habijten van boven de knie. Voor andere dagen en andere vieringen prefereerden wij spijkerbroeken met gaten.

Jezus zag graag vrouwen in moderne kleding. Hij droeg bijvoorbeeld aan het kruis een lendendoek van Hugo Bossius. Maar helaas, Moeder Overste is van een nog veel oudere stempel.

Reageer
gravatar

Eureka, Non Ha bijt: een klassieke bijdrage, door velen gezien maar door weinigen herkend, dank daarvoor, ook namens de redactie. Want: Non habet in nobis jam nova plaga locum (naar Ovidius, Pont. 2, 7 en 42)

gravatar

Of Sinterklaas afgeschaft moet worden.
Als kind heb ik er nooit in geloofd, ik vroeg me alleen af wie het was.
Maar ik heb er ook nooit over gepeinsd er een protest tegen te beginnen om te laten verbieden.
Het geloof hadden de Russen ook afgeschaft, ze hadden een punt maar het werkte niet.
Dat het racisme was bedacht ik me al in die tijd. Maar je kunt het ook als satire opvatten. Als het weg is kun je ook geen kritiek meer geven. Dat is ook zo met geloof. Domme mensen met weinig inhoud kunnen enkel afschaffen en verbieden, reduceren tot hun eigen nul zijn.
Het Sinterklaas syndroom is begonnen met het VOC-schip in Amsterdam dat protesten opriep en serieuze boeken uitlokte. Ik werd er verantwoordelijk voor gesteld. Het is echt gebeurd en het liep synchroon aan tal van andere waanzin.
Moet ik dan ook een boek gaan schrijven? En om het leuk te houden?
Er is hier bij Viane naast een authentiek strandje een glazen huis gezet, de wanstaltige smaak verpest de wijde omgeving. Daarna zetten ze daar vlakbij een bord met een reproductie in glas van een oud kerkje uit de geschiedenis dat daar ooit stond; dat is exact het nut van al die boeken.

Reageer
gravatar

Much ado about nothing: een (roet)zwarte Piet mag binnenkort niet meer: beroepsnaam en ethniciteit zijn té discriminerend voor onze medemens zonder zwarte migratie-achtergrond . ZZP’ende Veeg-, Regenboog-, Stroopwafel- en Zeurpieten nog wél. Maar -ontdaan van kleur- blijft die ongelijke ARBEIDSRELATIE tussen werkgever en onbetaalde werknemer toch in stand? Moet er nu ook niet eens een vraagteken worden gezet bij de positie van Sinterklaas an sich? Een katholieke priester die nog ongestraft als KINDERVRIEND wordt beschouwd, terwijl de Kerk (Urbi et Orbi) wordt geteisterd door kindermisbruik? Wordt het niet tijd dat Sylvana Simons, Kuzu en Öztürk hier eens op z’n I.S. Soennitische Kamervragen over stellen en dat meisje van Ollongren nu eindelijk eens haar D66-gezag laat gelden, potverdorie..

gravatar

Hoewel (als Protestant) niet katholiek opgevoed, kan ik me voorstellen dat de Moederkerk meegaat met haar tijd. Persoonlijk val ik niet op Louis Vuitton-motiefjes (té vrouwelijk), of op Louboutin-tintjes (idem dito), maar voor mij meer de oorspronkelijke Hugo Boss-thematiek van de jaren ’39-’45 met de stoere swastika, waar ook Het Vaticaan van Pius XIII mee wegliep. Dat de Erven Hugo Boss nu in onderbroeken en mannenluchtjes doen is wel moeilijk te verteren.

Reageer
gravatar

Dit gaat allemaal over bewustzijn.
Als dat er niet was zou geen enkel levend wezen bestaan.

Verder terugkijkend en vanuit de oerknal ontstaan is alles met elkaar verbonden daardoor.
De kwamtumcomputer is daar ook op gebaseerd alleen snappen we nog niet hoe we verder en terug kunnen kijken.

Benny

Reageer
gravatar

Hierboven wordt duidelijk dat zelfs een meervoudig gespleten persoonlijkheid (MPS) nog in staat is gecoördineerd dezelfde tekst te produceren. Weliswaar ten behoeve van commerciële timesharing van en door ZZP-dames, maar toch een knap staaltje logopedie.

gravatar

Beste Benny,

Onze Goede God heeft ons bij de schepping van de aarde na de oerknal persoonlijk Zingeving in het geschapen-zijn gegeven.

Daarom schiep hij overstromingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen en zo meer om de overlevenden zin te geven in het begraven van de getroffenen en het hestellen van de schade.

gravatar

Beste A. Theïst,

Vanuit de oerknal geschapen, het bewustzijn, maakt dat we alles kunnen snappen al is dat bewustzijn in levenloze objecten nooit bewezen.

Reïncarnatie komt in de buurt…

Benny