Shutterstock / Sven Hansche

Netflix-docu Brexyt: het evenement van de eeuw dat uitmondde in drama

'Er werd een waanzinnig autonoom eiland beloofd'

Het had het evenement van de eeuw moeten worden: Brexyt. Ronkende campagnes – waarvoor de beste beeldmakers en grootste influencers uit de Britse politiek werden ingezet – beloofden de meest crazy happening ooit. Maar het liep helemaal anders. Netflix komt nu met een documentaire over het schandalige verloop ervan.

Brexyt werd van tevoren voorgesteld als een waanzinnig autonoom eiland met heel veel geld voor de zorg, lekkere wijven en volledige vrijheid om te doen wat iedereen maar wilde. De realiteit was echter anders. Eenmaal daar heerst onduidelijkheid en chaos en moet iedereen in lekke tenten overnachten.

De Netflix-documentaire laat zien hoe de organisatoren volop inzetten op promotie, zonder ook maar enig idee te hebben of ze dat zouden kunnen laten werken. “Online kon je er haast niet omheen: het was hét verkiezingsmoment van de eeuw. Op het eiland van Jack the Ripper!”, zegt een Brit. “Maar eigenlijk hebben ze zich alleen maar beziggehouden met reclame. Over de huisvesting, het voedsel en de toekomstige handelsrelaties is helemaal niet nagedacht.”

Het uitgebreid geconstrueerde beeld viel ineen toen iemand op Twitter een foto plaatste van een sip Engels ontbijt met slappe thee met melk in plaats van lekkere biefstuk en champagne. Vanaf dat moment was het voor heel de wereld duidelijk: dit is een debacle.

Een van de meest saillante scènes in de film ontvouwt zich als de Britse hoofdonderhandelaar onthult dat hij voor een meeting met EU-regeringsleiders vast voornemens is Angela Merkel te beffen om betere voorwaarden te krijgen bij een douane-unie.

Mensen die de docu online bekijken blijven achter met een mengeling van verwondering en medelijden. “We vinden het vooral zielig voor de misleide Britten, die nu met de brokken blijven zitten. Maar ja, het is ook gewoon lachen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *