Marcos Salgado / Shutterstock.com

Is de houdbaarheidsdatum van Nicolás Maduro bereikt?

'Honger en geweld: dat zie je gewoon terug in de peilingen'

Miljoenen inwoners op de vlucht. Een totaal ingestorte economie. En een politieke tegenstander die zichzelf tot president heeft uitgeroepen en door steeds meer landen wordt erkend. Het gaat de laatste tijd niet meer vanzelf voor de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Het werpt de vraag op: is zijn houdbaarheidsdatum verstreken?

Ja, zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer. “Ik denk dat hij net iets te lang is doorgegaan. Lange tijd stak hij in het politieke speelveld met kop en schouders boven de onderdrukte oppositie uit. Maar hij is zichzelf gaan overschatten en nu ontstaan er haarscheurtjes in zijn populariteit. Honger, geweld, dat zie je gewoon terug in de peilingen.”

Hoogleraar Rob de Wijk denkt echter dat Maduro toch weer boven komt drijven. “Veel Venezolanen weten ook als ze in de loop van het geweer van een Russische huurling kijken: er is geen echt alternatief. Nou ja, dat is er wel, maar dat kan hij in de gevangenis gooien. De ervaring met politici van het kaliber-Maduro leert dat je ze niet moet uitvlakken tot ze gelyncht worden en er burgeroorlog uitbreekt. Bewonderenswaardig.”

Beide deskundigen zijn het erover eens dat Maduro niet tussentijds kan opstappen. De Wijk: “Er gaan geruchten dat hij een internationale carrière in een villa op Cuba overweegt. Maar als hij dat doet, roept de oppositie natuurlijk meteen dat hij kiezersbedrog pleegt. En terecht.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *