Shutterstock - DutchMen

Eensgezinde coalitie veegt vloer aan met regeerakkoord

In een poging de rijen te sluiten, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maandag in een gezamenlijke verklaring uitgehaald naar het regeerakkoord. Volgens de coalitiepartijen zijn ze het er ‘hartgrondig over eens’ dat de afspraken in het akkoord niet deugen.

“Deze afspraken zijn slappe compromissen waar niemand echt gelukkig van wordt”, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. “Er staan nauwelijks echte ideeën in, maar alleen veilige wolligheid.”

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers benadrukt dat de partijen er volledig hetzelfde over denken: “Dit voelen wij allemaal zo. Natuurlijk ben je het niet altijd met elkaar eens, maar als het om het regeerakkoord gaat, dan zijn we alle vier intens ongelukkig.”

Toch vertoonde de hervormde coalitie al snel nieuwe haarscheuren. Het CDA liet weten het inhoudelijk eens te zijn met de kritiek op het regeerakkoord, maar zich tegelijkertijd te distantiëren van de uitspraken van de andere fractievoorzitters. “Zij laten zich welbeschouwd veel te mild uit over het regeerakkoord”, zegt CDA-leider Buma. “Terwijl Nederland snakt naar goed leiderschap betonen de heren Dijkhoff en Segers zich een stel makke schapen. Dit regeerakkoord is ronduit schadelijk.”

D66-leider Rob Jetten, die zijn beurt om een quote te geven netjes afwachtte, voegde eraan toen: “Kijk, wij van D66 zijn bereid van mening te veranderen over zaken als het kinderpardon en het klimaatakkoord. Dat zit in ons partij-dna. Dus voor ons is inhoudelijke kritiek op zo’n akkoord per definitie lastig. Maar wij zien wel het belang in van een sterke, eensgezinde coalitie en zijn dus bereid over onze eigen schaduw te stappen en te zeggen: flutakkoord.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lieve Corrie, in onze taal vertaald vroeg jij: “Wie zorgt?”
Welnu, wat mij betreft zorgen een heleboel mensen voor mij. Om er een paar in willekeurige volgorde te noemen: mijn vriendin, mijn ouders, mijn huisarts, mijn zorgverzekering, mijn tante Bets, mijn vrienden. En ga zo maar door.

gravatar

Kijk eens aan. Ik heb namens ons volk altijd al dit akkoord flutakkoord genoemd. Dat zei ik ook al bij de twee vorige akkoorden en elke keer kreeg ik van ons volk gelijk, maar niet van die zwakke islamminnende partijen die in het kabinet zitten. Bah!.

Reageer