LEE SNIDER PHOTO IMAGES

Nieuwe protestbeweging: ‘de dikke jassen’

Ineens zijn ze overal: de dikke jassen, de protestbeweging die genoemd is naar de opmerkelijke kledingstukken die de demonstranten dragen. Elke weekdag trekken ze de straat op om hun onvrede te uiten

De protestbeweging is overgewaaid uit landen als Noorwegen en Estland. Daar lopen mensen soms al sinds november in dikke jassen over straat. Wat de dikke jassen precies willen bereiken verschilt per persoon. Het is een beweging zonder leider: iedereen loopt een eigen kant op. Maar wat ze bindt is dat ze buiten moeten zijn. “Je zou natuurlijk liever binnen zijn met dit weer”, legt een demonstrant uit. “Maar ik heb nou eenmaal geen keuze.”

De protestbeweging is vooral actief in de ochtend- en avondspits. Waarschijnlijk omdat ze dan de meeste impact hebben. De protestbeweging loopt door alle rangen en standen – een rijke dame in een bontjas, een stedelijke hipster met een Patagonia maar ook een huisvader met een The North Face-jas. Zelfs kleine kinderen trekken demonstratief een dikke jas aan met Peppa Pig erop.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Fractievoorzitter Sybrand Buma van het CDA heeft al gezegd dat de dikke jassen serieus genomen moeten worden. “Als mensen in een dikke jas de straat op gaan, moet je dat als politicus serieus nemen. We moeten ze een plaats geven aan de onderhandelingstafels.”

De politie houdt de protesten angstvallig in de gaten. “We proberen de protesten in goede banen te leiden. Iedereen moet veilig op zijn werk kunnen aankomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Was eergisteren in Parijs. De altijd toch al volle metro’s puilden nu uit.
Er wastaat ineens zo weinig ruimte dat sommige jongemannen hun handen onderbrachten in de bovenste helft van derlui meisjes jassen. Een chaos van jewelste!

Reageer
gravatar

Er is sprake van optisch bedrog. Niet de jassen zijn dik, maar de mensen die er inzitten.

Pietje Put maakt zich in zijn vrije tijd nergens dik over, Tredactie.

Reageer