thodonal88 / Shutterstock.com

Koopkracht stijgt, gevoelskoopkracht keldert

De gevoelskoopkracht bereikt deze week waarden ver onder het vriespunt. Ook al is de koopkracht ongewoon hoog voor deze tijd van het jaar, zo voelt het voor de meeste mensen niet. Zeker in de provincie Drenthe kan het erbarmelijk aanvoelen. Geadviseerd wordt om de komende weken zonder pas naar buiten te gaan.

De gevoelskoopkracht wordt gemeten aan de hand van koopkrachtcijfers gecombineerd met maatschappelijk onbehagen. Hoe sterker de onvrede, hoe harder de gevoelskoopkracht daalt. In de nacht stijgt de gevoelskoopkracht tijdelijk en zal weer dalen als mensen wakker worden.

Vanaf 25 januari worden de koopkrachtverwachtingen tijdelijk nog een heel stuk gunstiger voor mensen in loondienst, maar ook hier geldt weer dat de gevoelskoopkracht aanzienlijk lager ligt dan voorspeld. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen emotieve wezens zijn.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gevoelstemperatuur: een onwetenschappelijke truc om een (lagere) cijfer toe te kennen aan de temperatuur door mietjes (koukleumen) om hun lijden te tonen …
Gevoelskoopkracht: een onwetenschappelijke truc om een (lagere) cijfer toe te kennen aan de economie door armoedzaaiers met een gat in de hand om hun lijden te tonen …

Reageer
gravatar

Ik kreeg zojuist op Twitter de veelvuldig gestelde vraag: “Mevr. Hersenkraker, wat heeft emotief en RET met het artikel te maken?”

Gevoelskoopkracht uit dit artikel heeft betrekking op emotief en zou kunnen worden behandeld met RET. (Het gemeentelijk vervoerbedrijf te Rotterdam heeft hier overigens niks mee te maken!)

Binnen het begrip emotief vallen onder andere: gevoelsmisdaadcijfer, gevoelstemperatuur, gevoelswindsterkte, gevoelsveranderlijkheid, gevoelsreflectie, gevoelswispelturigheid en ADHD.

Reageer
gravatar

Professor, emotief (samentrekking van emotioneel en locomotief) heeft volgens enkele quasi-therapeuten betrekking op beweging van emoties.

Het is een verdienmodel binnen de cognitieve gedragstherapie. Om de trend uit te buiten heeft een “slimmerik” de Rationeel-Emotieve Therapie (RET) bedacht.

Ik zie het meer als een bevlieging van dames uit de betere kringen, die weer iets denken te mankeren, waarover zij bij hun vriendinnen eens lekker kunnen opscheppen.

Het gaat ook wel weer over.