Flickr.com / Martijn van Exel

Met deze 4 kerstrecepten voorkom je dat mensen volgend jaar weer bij je willen komen eten

Voor veel mensen is het een lastige opgave: het kerstdiner. Aan de ene kant wil je iets representatiefs op tafel zetten, terwijl je aan de andere kant het liefst zou zien dat je familie volgend jaar ‘andere plannen’ heeft. Hier de vier beste recepten om vooral dat laatste te bewerkstelligen.

1. Knakworst au vin

Knip 10 knakworsten in stukjes en laat ze 3 dagen weken in een mengsel van azijn en groentebouillon.

Doe daarna 200 ml water in een pan en breng het op 82 graden. Doe de knakworsten in de pan met een klein snufje zout. Laat het geheel 3 minuten warmen. Voeg nu een halve liter wijn toe. Zet 1 minuut op hoog vuur en draai daarna het vuur zo laag mogelijk. Laten staan totdat de knakworst als het ware uit elkaar valt. Breng op smaak met koriander.

Serveertip: serveer de knakworst au vin met gerookte uien.

2. Rijst met witte bolletjes en pasta

Kook de rijst en pasta gaar. Snij tegelijkertijd de bolletjes open. Pak een grote lepel en verdeel de rijst en pasta gelijkmatig over de binnenkant van de witte bolletjes. Bestrooi het geheel met paneermeel en bloem. Serveer het geheel met een glimlach.

3. Vis met graat, geschifte bearnaisesaus op een bedje van onkunde

Zoek niet uit hoe je de vis moet bereiden. Doe maar wat, maximaal 15 minuten. Nu is het tijd om de geschifte bearnaisesaus te bereiden. Kneus 1 eetlepel peperkorrels, smelt 250 gram boter op laag vuur en doe dit op elk gewenst moment in een kommetje. Gooi er 4 eieren bij en klop het een beetje halfslachtig door elkaar. Laat je afleiden door een anekdote over je middelbareschooltijd. Gooi nu de vis bij de saus op flink hoog vuur en verlies het een kleine 30 minuten uit het oog. Bel de brandweer.

4. Hert van Oostvaardersplassen met rode kool

Schiet een hert in z’n lende en neem ‘m mee naar huis. Laat het hert 3 uur zachtjes creperen terwijl de familie toekijkt. Snij het hert daarna in stukjes en bak het gaar op middelhoge temperatuur. Warm de rode kool op. Verdeel het hert en de rode kool over de borden. Mompel sorry.

Extra: een dessert van wasabi-ijs

We beloofden je vier gerechten maar het is kerst, daarom een heerlijk extraatje in de vorm van vanille-ijs: wasabi-ijs. Bestel een grote hoeveelheid sushi. Gooi de sushi weg en doe dat smerige groene spul in de vriezer. Wacht een uurtje of zeventien.

Serveertip: heerlijk met de sushi uit de vuilnisbak.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tip voor het toetje: flikker al het snoepgoed dat nog overgebleven is van 6 december in de blender. Zure melk toevoegen tot je een stevige en smeuïge drek bekomt. Is de provisiekast ook meteen opgeruimd, handig.

Reageer
gravatar

knakworstjes niet doen als je gast Gerard Joling, Paul de Leeuw of Gordon heet. Zijn zijn er dol op om op worstjes te sabbelen. Elk jaar komen ze weer bij mij kerstdiner eten en ik hoop ze nooit meer te zien met de feestdagen

Reageer
gravatar

Nou ik maak dit jaar wel:
Ballen gehakt met slagroom
Kroketten met Jam
Erwtensoep met rozijnen toe

En dat laatste gerecht ziet er dan uit of het al een keer gegeten is.

Reageer
gravatar

Pizza kale alaah chef
(pizza boerenkool alaah Frederico)
Geschikt voor een groot gezelschap

Koop één grote pizzabodem en een stronk boerenkool
Leg de boerenkool voorzichtig op de pizzabodem
Zet de pizza kale in de driepvries
Diepgevroren opdienen
Lekker met chianti classico van 1835

Reageer
gravatar

Oei, er zit een foutje in de tekst.
Na de zin die begint met “Koop”, had nog een regel moeten staan:
“Laat de bloemkool minstens drie weken weken”

gravatar

Koop één grote pizzabodem en een stronk boerenkool
Leg de boerenkool voorzichtig op de pizzabodem
Zet de pizza kale in de driepvries
Diepgevroren opdienen
Lekker met Chianti Classico van 1835

gravatar

U vergeet het belangrijkste.
De drank.

Serveer bij het hoofdgerecht een frisse Bière Mort á
A Bistro.

Recept:
Ga naar uw stamcafé, zak door en vraag de barkeeper om, uiteraard tegen een ruime vergoeding, de lekbakjes van de biertappunten te mogen legen in een jerrycan die je voor dat doel hebt medegebracht.

Laat de jerrycan drie dagen geopend op kamertemperatuur staan en schud 3x per dag stevig.

Na drie dagen de jerrycan afsluiten en tot Kerstmis in de koelkast laten staan. Serveer bij voor- hoofd- en nagerecht.

Succes verzekerd!

Reageer
gravatar

Bij dat hert krijg je ook nog eens het goede gevoel dat je iets goeds hebt gedaan voor de maatschappij (u weet wel: dat tere vaasje): natuurbeheer, en dat geheel zonder overheidsbemoeienis. Ik zeg doen!

Reageer