Studio Speld

Afgevallen metaforen voor brief Rutte

Ik zie Nederland als een vaas. Met die metafoor heeft Rutte de toestand van ons land proberen te duiden. Veel mensen vinden het rare beeldspraak, maar het valt allemaal reuze mee als je weet welke metaforen zijn afgevallen. Wij kregen een inkijkje in de shortlist.

Arjen Robben
Ik zie Nederland als Arjen Robben. Hij is sluw, wendbaar maar o zo broos. Kijk naar Groot-Brittannië. Die hebben Arjen Robben keihard op z’n achillespees getrapt en nu ligt die daar al bijna 2 jaar op de grond te creperen. Laten we in Nederland Robben zachtjes blijven aaien.

Blokker
Ik zie Nederland als een filiaal van de Blokker. Je kunt er leuke dingen kopen maar je moet wel blijven concurreren met de Action. Kijk naar Groot-Brittannië. Die hebben laten gebeuren dat er een Action-filiaal naast de Blokker werd geopend waar je naast je stofdoeken óók een klitteband-dartboard kon kopen, en dat voor de helft van de prijs. Je bent dan toch gewoon een dief van je eigen portemonnee als je dat niet doet. Ja toch? Je kunt het mensen dan niet kwalijk nemen dat ze hun inkopen voortaan daar gaan doen.

Groot-Brittanië
Ik zie Nederland als Groot-Brittanië. We hebben een groot verleden, en denken tegenwoordig nog steeds dat we iets voorstellen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. We kunnen het niet zelf af, maar moeten samenwerken. Kijk in Groot-Brittannië zijn ze dat dus vergeten.

Een land aan de Noordzee, tussen de Schelde en de Eems, grenzend aan Duitsland en België, met 17 miljoen inwoners
Ik zie Nederland als een land aan de Noordzee, tussen de Schelde en de Eems, grenzend aan Duitsland en België, met 17 miljoen inwoners. Kijk in Groot-Brittannië zijn ze dat dus vergeten. Die zijn iets voorbij de Doggersbank in de Noordzee gaan liggen. En nu zitten ze met de gebakken peren.

De zon en de zee
Ik zie Nederland als de zon. Ik zie Nederland als de zee. Ik zie Nederland als de liefde, ga met me mee. Kijk, in Groot-Brittannië zeiden ze: so tell me what you want, what you really, really want. I wanna, (ha) I wanna, (ha) I wanna, (ha) I wanna, (ha). I wanna really, really, really wanna zigazig ah. Dat moeten we in Nederland niet willen.

Panty
Ik zie Nederland als een panty. Het is niet zo erg als er scheuren in komen want een nieuwe is niet zo duur. Kijk maar naar Groot-Brittannië.

 

Word nu Vage Kennis van de Speld en krijg gratis het nieuwe jaaroverzicht 2018: Een Jaar’!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zie Nederland als een land vol jonge hertenpussies. Just grab them en daarna mogen ze ter compensatie dispuutslid worden.
Also a golden hertenshower … the second best thing in the world (after the USA of course!) …

Reageer
gravatar

Ik zie NL als een vaasje zonder bloemen. Bloemen die Mark heeft vergeten te verzorgen. Het vaasje heeft zijn functie verloren…

gravatar

Ik ziet Neideland as de grabbelton van Auÿranje. Wè kunne r naah hagtelus graaie, snaaie, koekhappe en ondâhdane ùitmelke. As ik Max nie meâh nuike ken kennik nog steids grautgraaie. Trâhwes nog bedank voâh ut zakgeld van mèn âhdste bitch Amalia. Tis weiliswaah een Jaudefaui dat miljoen, maah Jaude hebbe we toch al teveil. Tenminste dat zè mèn Opa altèd. Heil andars dan mèn Schaunvadâh, die flikkâhde ze gewaun in zei

Reageer
gravatar

Beste Rutte, wij zien mensen met lage lonen of uitkeringen als heel breekbare kerstballen. Je kan ze niet laten vallen door de al jaren stijgende prijzen, verhoging van het lage BTW-tarief en dan nu weer de gigantische verhoging van de energiekosten. Waar ben je mee bezig ?

Reageer
gravatar

Ik zie Nederland als een haringkraam, of eventueel als een broodje kroket. In Engeland is het toch eerder fish & chips.
Je kan Groot Brittannië ook zien als een eiland boven de zeespiegel, en Nederland als een soort ingepolderd Atlantis.

Reageer
gravatar

ik zie Nederland als een boerderij ipv koeien de burgers uitmelken en dan roepen iedereen gaat er op vooruit! groeten van de VVD en CDA

Reageer