Kremlin

5 tips om het ijs te breken als je een gruwelijke moord wil aankaarten op de G20

Op de G20 in Argentinië komen alle wereldleiders samen. Ook Saoedische kroonprins Bin Salman is aanwezig, waarvan de CIA het bewezen acht dat hij de moord op journalist Jamal Khashoggi heeft laten uitvoeren. Veel westerse leiders willen het gevoelige onderwerp aankaarten, maar hoe breng je dat diplomatiek op de correcte manier ter sprake?

1. Maak eerst een kort praatje over luchtige onderwerpen. Vraag bijvoorbeeld of hij het een beetje heeft kunnen vinden of por hem in zijn zij en zeg op joviale toon: “Hey ouwe bottenkraker, Buenos Aires al lekker onveilig gemaakt?” of “Zo, die steaks chimichurri hier, daar zou je toch een moord voor doen?” Zo stel je je gesprekspartner op zijn gemak.

2. Begin vervolgens eerst met een compliment. Het sandwichmodel werkt goed in dit soort situaties. Eerst een top, dan een tip, en daarna weer een top. “Wat goed zeg, dat vrouwen mogen rijden in jouw land” kan een leuke top zijn. Breng vervolgens de moord ter sprake, en sluit af met iets als “Hey ik heb zelf niet zoveel verstand van genocides in Jemen, maar jullie hebben wel de toppers uit het vakgebied in huis, of niet?”

3. Hou de culturele verschillen in gedachten. De Nederlandse directheid wordt niet overal gewaardeerd. Zorg je dat je woorden niet als een directe aanval worden opgevat en vraag dus liever: “Goh, ik zat te denken, als je het een vervelende vraag vindt moet je het maar zeggen hoor, maar doe je dat vaker – twaalf mannen naar een consulaat sturen om een journalist in stukken te zagen terwijl zijn vrouw buiten zit te wachten om zijn ledematen vervolgens in allemaal aparte zakken naar buiten te smokkelen en te laten verdwijnen – of was het nog nieuw voor jou?”

4. Als je de moordenaar toch direct wil confronteren, zorg dan in ieder geval voor een situatie waarin niemand publiekelijk voor schut hoeft te staan: “De mensen die de afgelopen tijd geen journalisten in stukken hebben gezaagd mogen door naar het buffet, de rest wil ik eerst nog even spreken.”

5. Benadruk de gedeelde menselijkheid van alle betrokkenen. “Dat we het hier over moeten hebben is voor ons allebei natuurlijk niet zo pijnlijk als – ik zeg maar wat – denken dat je trouwpapieren komt tekenen maar dan ineens een plastic zak over je hoofd getrokken krijgen en een touw om je nek, maar ik denk dat het toch belangrijk is dat we dit gesprek voeren…”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

G20 is de top voor Gruwelijke moorden toch? Zien we je graag ook op de G7 volgend jaar. Zorg ik voor wat geiten want wat neukvee is nooit weg voor een ketel in een jurk.

Reageer
gravatar

Wellicht is een empathisch invoelende agoog wel de meest aangewezen oplossing. Zoiets in de trant van:
“Ik weet uit eigen ervaring hoezeer een eerste moord op afstand traumatiserend kan zijn, Heb je nog wel goed kunnen slapen nadat je die twaalf kerels op Khasjhoggi had afgestuurd?”of “Weet je dat jouw achternaam Salman eigenlijk is afgeleid van de Joodse koning Salomo, jullie oude erfvijand uit Judea? Of: “Ben jij niet bang dat de ayatollah’s in Iran ook een fatwa over jou afroepen, net zoals over de schrijver Salman Rush die in Engeland levenslang asiel geniet?”, Mocht de wakkere borst onverwacht in tranen uitbarsten, lever hem dan onverwijld bij zijn goede vriend DJ Trump af: die is bereid in ruil voor $ 220.000.000.000,- aan wapenaankopen door MbS’ pappie ALLES door de vingers te zien. DJ T. is zelf ook niet vies van een leugentje om bestwil.

Reageer
gravatar

Ik heb net Mengele weer eens bestudeerd, sorry maar met dit soort mensen die op zich toch tamelijk uniek zijn wordt altijd verkeerd omgesprongen, het is precies de manier om de verbanden buiten beschouwing te laten in een spastisch emotionele reactie op de gruwelen. Het actuele aan deze man was zijn wetenschappelijke kant. Was het haat of volkomen gevoelloosheid? Of wat? Ook interessant is de hedonistische sfeer van Berlijn voorafgaand aan het nazisme.

gravatar

Ik heb die blik van de kroonprins aan het einde van dit filmpje, voordat ik in talloze problemen kwam, vaak gezien bij allochtonen als ze zo’n Hollands meisje hadden versierd (toen ze het nog niet doorhad).

gravatar

Het zijn niet alleen autochtonen in staatsrechtelijk/juridische zin. De meeste loverboys zijn hier geboren en beschikken over twee paspoorten, dus juridisch gezien (ook) Nederlanders.