LMLPhoto / Shutterstock.com

Idealistische potvis maakte de oceaan schoon door plastic op te eten

Het begon als een hersenspinsel van de Chileense potvis Juan. Hij wilde iets goeds doen voor de planeet waaraan hij zoveel te danken had. Zijn gedachten gingen meteen uit naar het opruimen van de plastic soep in de oceaan. Hij besloot het plastic dat hij tijdens zijn zwemtochtjes tegenkwam op te gaan eten.

Een half jaar geleden zei Juan er het volgende over: “Je gaat na zitten denken over wat je kunt doen aan die plastic soep. Toen ik bij Vanuatu weer eens tegen een lading plastic bekers aanzwom, had ik het opeens. Het was echt zo’n eureka-moment. Waarom ga ik al dat plastic niet gewoon opeten, dacht ik bij mezelf. Soms kan het zo simpel zijn, haha.”

In de daaropvolgende maanden kreeg Juan veel media-aandacht. Elon Musk wilde alles van z’n plannen weten en Hollywood-acteurs als Leonardo di Caprio en Brad Pitt staken de potvis een hart onder de riem. Vol goede moed startte hij een week geleden met z’n ambitieuze plan om de oceaan schoon te maken.

Gisteren spoelde Juan levensloos aan op een strand in Indonesië. Hij had zes kilo plastic in z’n maag en werd negen jaar oud. Juan wilde gecremeerd worden, maar dat gaat met al dat plastic natuurlijk enorm stinken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *