Shutterstock / Tithi Luadthong

Wat als we geen originele toekomstscenario’s meer kunnen bedenken?

Journalist Jonas (122) loopt verloren van de koffiecorner naar zijn zwevende bureau. Het is 2047 en er is geen enkele inspiratie meer om een origineel toekomstscenario te schetsen. “Bliep blop”, zegt de robot bij de deur.

Om zijn hoofd leeg te maken voor een mooi verhaal over de toekomst, besluit Jonas een rondje te maken in zijn vliegende automobiel. De automobiel kan praten en groet Jonas. “Goedemorgen Jonas! Zoals iedere dag regent het vandaag, het is donker en er hangt veel smog in de lucht.”

Jonas rijdt het bedrijventerrein af, tussen de gigantische flatgebouwen met daarop felverlichte reclames door, tot hij staande wordt gehouden door een man met een bril waarvan het glas niet wordt onderbroken door een neusbrug. “X927-kaart alstublieft”, zegt de man. Jonas houdt zijn hand op en er verschijnt een hologram van een plastic kaartje. De man doet zijn bril af en bekijkt het kaartje met zijn rode laserogen. Hij mag doorrijden.

Ineens denkt Jonas een origineel idee te hebben voor een artikel over een hypothetische toekomst. Snel pakt hij zijn notities erbij die hij projecteert op het raam van de automobiel. Hij schrikt wanneer hij ziet wat daar staat: “VIRUS AAN HET UPLOADEN”. Rode lampjes gaan branden en Jonas moet snel uit de auto vluchten voordat het ontploft. Hij is net op tijd.

Verdrietig loopt Jonas door de regen terug naar zijn werk. Door het gedoe is hij zijn unieke toekomstscenario vergeten. Een alienhondje loopt achter hem aan. “Sorry alienhondje, ik heb vandaag geen chemicaliën waardoor je jezelf kunt leren praten. Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd, want ik heb straks een belangrijke deadline en mijn hyperintelligente cyborgbaas gaat boos worden als ik niets inlever. Het is niet makkelijk om te leven in 2047. Wisten mensen dat in 2018 al maar, dan hadden ze er misschien iets aan kunnen doen.”

Word nu Vage Kennis van de Speld en krijg gratis het nieuwe jaaroverzicht 2018: Een Jaar’!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat drink je het liefst? Gewoon een bakkie filterkoffie, Espresso, Ristretto, Doppio, Lungo, Americano, Macchiato, Cortado, Cappuccino, Flat White of een Latte Macchiato? Graag wat meer duidelijkheid.

gravatar

Mieke, jij vergeet te vermelden, dat de Chinese a.i. nieuwslezer haar nieuws haalt van de bitterchocolade koppen van de Chinese Telegraf.

gravatar

Ook het nieuws is standaard altijd hetzelfde. Ze rewinden het. Alleen worden sommige getallen soms wat veranderd.

gravatar

Inderdaad: cijfers kunnen niet liegen. Maar leugenaars kunnen wel goed cijferen. Een pregnant voorbeeld: mannen die de afstand tussen duim en wijsvinger benoemen als “25 centimeter” en vrouwen die suggereren dat te geloven.
Maar geen nieuwslezeres ter wereld haalt hij bij de hoog-extatische tv-grootmoeder van Kim Jung Un. Na elke punt of kommapunt in de papieren tekst opnieuw een orgastische ervaring. Groots.