Shutterstock.com / Alexandros Michailidis

Gênante vergissing: Italiaanse begroting was in lires

Minister van Financiën (70) rekent nog altijd terug

Het conflict tussen de Europese Commissie en Italië is opgelost. De 37 miljard die de regering in Rome per jaar extra wil uitgeven, blijken geen euro’s maar lires te zijn. Minister van Financiën Giovanni Tria (70) geeft toe dat het om een gênante vergissing gaat.

“Ik ben een man op leeftijd, ik reken nog altijd terug naar lires”, zo ging Tria door het stof. “Ik ben alleen vergeten er in de stukken weer euro’s van te maken.”

In euro’s geeft Italië in de begroting maar 19 miljoen per jaar uit aan een verlaging van de pensioenleeftijd, de invoering van een basisinkomen en lagere belasting voor ondernemers. Het land voldoet daarmee ruimschoots aan de Europese begrotingsregels. “De begroting van Italië is een voorbeeld voor alle lidstaten met een hoge staatsschuld”, zegt eurocommissaris Valdis Dombrovskis nu.

Hoe hoog die staatsschuld is, zoeken Italiaanse economen momenteel trouwens nog uit. Het zou gaan om biljoenen euro’s, maar kenners houden er rekening mee dat ook dat bedrag in lires is. In dat geval is de staatsschuld niet 130%, maar nog geen 0,1% van het bbp.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er wordt al jaren hard gerekend. Dat geld is een illusie. Enkel, de toeristen zijn nog niet in staat te berekenen dat ze in de rij staan te dringen voor de ondergang.

Reageer
gravatar

Uhmu, bonnetje, ja, hum. Waar zal ik eens gaan zoeken? Nee, niet vertellen Fred, laten we het spannend houden. Eens kijken, hier achter eze stapel? Hum, nee. Verder kijjen dan maar.