Het conflict tussen de Europese Commissie en Italië is opgelost. De 37 miljard die de regering in Rome per jaar extra wil uitgeven, blijken geen euro’s maar lires te zijn. Minister van Financiën Giovanni Tria (70) geeft toe dat het om een gênante vergissing gaat.
“Ik ben een man op leeftijd, ik reken nog altijd terug naar lires”, zo ging Tria door het stof. “Ik ben alleen vergeten er in de stukken weer euro’s van te maken.”
In euro’s geeft Italië in de begroting maar 19 miljoen per jaar uit aan een verlaging van de pensioenleeftijd, de invoering van een basisinkomen en lagere belasting voor ondernemers. Het land voldoet daarmee ruimschoots aan de Europese begrotingsregels. “De begroting van Italië is een voorbeeld voor alle lidstaten met een hoge staatsschuld”, zegt eurocommissaris Valdis Dombrovskis nu.
Hoe hoog die staatsschuld is, zoeken Italiaanse economen momenteel trouwens nog uit. Het zou gaan om biljoenen euro’s, maar kenners houden er rekening mee dat ook dat bedrag in lires is. In dat geval is de staatsschuld niet 130%, maar nog geen 0,1% van het bbp.
Zondag!
Bestaat!
Op “de Speld” en in Italië nog altijd een dag om te vergeten.
Er wordt al jaren hard gerekend. Dat geld is een illusie. Enkel, de toeristen zijn nog niet in staat te berekenen dat ze in de rij staan te dringen voor de ondergang.
Een Italiaanse minnaar?
“Financiën Giovanni Tria (70) geeft toe dat het om een gênante vergissing gaat.” De dienstdoende capo di tutti capi Luigi Calzone meent dat Giovanni een gigantische onderschatting maakt.
Ik heb de Euro nooit vertrouwd. dus heb ik de vele Guldens die in de oude kous van wijlen mijn oma zaten, laten zitten.
Weet iemand wat de koers in Guldens tegen Lires momenteel is?
De ramkoers, volgens veel analisten.
Ik ben lierisch over dit artikel in Het speldje,
Zie je wel! Schaf die Euro af en voer de Lire in … In heel Europa natuurlijk!
Nou het bonnetje nog vinden!
Uhmu, bonnetje, ja, hum. Waar zal ik eens gaan zoeken? Nee, niet vertellen Fred, laten we het spannend houden. Eens kijken, hier achter eze stapel? Hum, nee. Verder kijjen dan maar.
Dus al die begrotingslyriek (“ramkoers”, “onaanvaardbaar”) is nergens voor nodig geweest? Wat drachmatisch!
37 miljard Venezolaanse Bolivar is haast begrotingsneutraal.