Kleber Cordeiro / Shutterstock.com

Onderzoek: voornemen om meer te sporten zorgt al voor verbranding calorieën

Heel veel mensen in Nederland doen het al: zich voornemen om meer te gaan sporten. Maar heeft het ook zin? Ja, blijkt uit nieuw onderzoek. Alleen het denken aan sport zorgt namelijk al voor het verbranden van calorieën.

Fitness-goeroe Michel Boorman zweert al jaren bij de revolutionaire afvalmethode. “Ik heb altijd gezegd: het begint allemaal bij de intentie om te gaan sporten. En meer hoef je dus ook eigenlijk niet te doen. Gewoon, elke dag, dertig minuten voornemen om meer te gaan sporten. Je trekt je hardloopschoenen aan, gaat nog even op de bank zitten met je telefoon, en na een half uurtje voel je je fitter dan ooit tevoren.”

Lang kreeg Boorman veel kritiek op zijn methode, maar nu is er ook wetenschappelijke ondersteuning van zijn ideeën. Fysioloog Bert Bokhoven deed onderzoek naar de stofwisseling van mensen die zich voornemen om meer te gaan sporten. “Wat je ziet is dat bij alleen de gedachte aan sport de stofwisseling al begint te werken. Daarin spelen de verschillende redenen van het voornemen om meer te sporten een rol. Vaak komt zo’n voornemen toch voort uit zelfhaat of onvrede met het eigen gebrek aan discipline, dat kost vaak al zoveel energie dat je lichaam al veel voedingsstoffen verbruikt.”

Bokhoven stelt dat naarmate het voornemen om te sporten langer voortduurt, de methode steeds effectiever wordt. “Hoe langer je het sporten uitstelt, hoe meer je verbrandt. Maar het is wel belangrijk om te blijven volhouden dat je wel echt van plan bent meer te gaan sporten.” Volgens Boorman is dat de kern van de methode: “Als je de balans vindt, hoef je nooit meer echt te gaan sporten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *