Flik47

Prutswerk in de Romeinse bouw: een structureel probleem?

Ze zien er indrukwekkend uit: de aquaducten die Romeinse nederzettingen van water moeten voorzien. Maar schijn bedriegt. Door de meeste stroomt al honderden jaren geen druppel water meer. Heeft de bouw zijn zaakjes wel op orde?

“Haastwerk, afgeschoven verantwoordelijkheden, goedkope materialen,” licht Tjacco Hermstra van Veiligheid Bouwtoezicht de problemen in de Romeinse bouw toe. “En de inzet van grote hoeveelheden goedkope Visigothen heeft het uiteindelijk ook geen goed gedaan: die doen hun werk en racen daarna direct weer door om ergens met een bloedgang een amfitheater te gaan stucen.”

Daar plukt men volgens Hermstra nu de zure vruchten van. “Al sinds halverwege de vijfde eeuw zijn die bouwsels stuk: de ene na de andere verzakking treedt op, sommige delen moeten zelfs met hekwerk worden afgezet. Sterker nog, vaak moet je die gebouwen eerst opgraven om ze nog enigszins te kunnen gebruiken.”

Toch is volgens Hermstra niet alleen de bouwwereld zelf verantwoordelijk. “Vaak zijn het toch de opdrachtgevers die het onderste uit de kan willen, en vervolgens met de noorderzon vertrokken zijn als het misgaat. Neem nou zo’n keizer Trajanus, die is hier verantwoordelijk voor, maar die is in geen velden of wegen meer te bekennen. Schandalig. Dit is niet meer van deze tijd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kijk, het zijn alleen de Hollandse taxvlieders die zich daaraan ergeren. Betaal je geen tax, dan krijg je geen wegen. Het zijn communicerende vaten.

gravatar

Ja het is structureel. In Lisa bijvoorbeeld staat een toren die ieder jaar opnieuw dreigt om te vallen en laatst kwam er nog met veel geweld een brug terecht midden in een woonwijk in Genua. Ik zeg een totaal bouwverbod in de Romeinse gebieden tot alles wat er nu staat vakkundig is gerepareerd.

Reageer
gravatar

Kijkend naar de primitieve gereedschappen die de Romeinen gebruikten, vind ik het een prestatie van formaat dat ze ruïnes konden bouwen.

Reageer
gravatar

Vooral de Arena roept weer diezelfde gevoelens op van de tijd van Nero. Ook toen stond het gebouw in het teken van de christenvervolgingen. Het is modern.

Reageer
gravatar

Het is de schuld van de EU! Door de strenge begrotingseisen (waarom mag je alleen geld uitgeven dat je hebt?!) kunnen wij niet meer investeren in onze infrastructuur. Daarom ziet alles uit als een ruïne!

Reageer