Ze zien er indrukwekkend uit: de aquaducten die Romeinse nederzettingen van water moeten voorzien. Maar schijn bedriegt. Door de meeste stroomt al honderden jaren geen druppel water meer. Heeft de bouw zijn zaakjes wel op orde?
“Haastwerk, afgeschoven verantwoordelijkheden, goedkope materialen,” licht Tjacco Hermstra van Veiligheid Bouwtoezicht de problemen in de Romeinse bouw toe. “En de inzet van grote hoeveelheden goedkope Visigothen heeft het uiteindelijk ook geen goed gedaan: die doen hun werk en racen daarna direct weer door om ergens met een bloedgang een amfitheater te gaan stucen.”
Daar plukt men volgens Hermstra nu de zure vruchten van. “Al sinds halverwege de vijfde eeuw zijn die bouwsels stuk: de ene na de andere verzakking treedt op, sommige delen moeten zelfs met hekwerk worden afgezet. Sterker nog, vaak moet je die gebouwen eerst opgraven om ze nog enigszins te kunnen gebruiken.”
Toch is volgens Hermstra niet alleen de bouwwereld zelf verantwoordelijk. “Vaak zijn het toch de opdrachtgevers die het onderste uit de kan willen, en vervolgens met de noorderzon vertrokken zijn als het misgaat. Neem nou zo’n keizer Trajanus, die is hier verantwoordelijk voor, maar die is in geen velden of wegen meer te bekennen. Schandalig. Dit is niet meer van deze tijd.”
De schuld ligt bij de Filistijnen. Daar gaat alles naar toe dus ook de schuld.
Dan zijn de belgische wegen zeker aangepakt door de Vandalen.
Kijk, het zijn alleen de Hollandse taxvlieders die zich daaraan ergeren. Betaal je geen tax, dan krijg je geen wegen. Het zijn communicerende vaten.
De meeste van die dingen staan inmiddels 2000 jaar.
Goed dat dit probleem eens aangekaart wordt. Wij Schotten dringen er al eeuwen op aan dat de Muur van Hadrianus hersteld wordt en bij voorkeur flink verhoogd. En dan schuiven wij onze grens op tot aan de Muur.
Ja het is structureel. In Lisa bijvoorbeeld staat een toren die ieder jaar opnieuw dreigt om te vallen en laatst kwam er nog met veel geweld een brug terecht midden in een woonwijk in Genua. Ik zeg een totaal bouwverbod in de Romeinse gebieden tot alles wat er nu staat vakkundig is gerepareerd.
Geweldige kans voor het Nederlandse bedrijfsleven!
Zolang het niet om parkeergarages gaat.
Kijkend naar de primitieve gereedschappen die de Romeinen gebruikten, vind ik het een prestatie van formaat dat ze ruïnes konden bouwen.
Vooral de Arena roept weer diezelfde gevoelens op van de tijd van Nero. Ook toen stond het gebouw in het teken van de christenvervolgingen. Het is modern.
Bouwend Nederland.
Wij herkennen ons niet in het kritische beeld dat middels dit artikel wordt geschetst.
Het woordje”kritisch” moet er nog even uit voor je dit plaatst.
Speld censureert weer…
Het is de schuld van de EU! Door de strenge begrotingseisen (waarom mag je alleen geld uitgeven dat je hebt?!) kunnen wij niet meer investeren in onze infrastructuur. Daarom ziet alles uit als een ruïne!
LOL (>‿◠)