Bron Wikicommons - BY CC The White House

Journalisten in stukjes hakken: een politieke doodzonde?

‘Een pondje Frits Wester op het hakblok kan einde loopbaan betekenen’

Moord op een journalist: het is strafbaar, maar kan het ook politieke gevolgen hebben? Dat is de grote vraag na de brute moord van de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat in Istanbul.

Politiek analist Bert Bokhoven denkt niet dat het ophakken van een journalist directe consequenties heeft voor het Saudische Koningshuis: “Het belangrijkste is dat het parlement van je op aan kan. Als je die voorliegt, dan hang je. De vraag is dan ook of de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman wel het parlement heeft geïnformeerd. Als dat niet geval is, dan zou er zomaar een vertrouwensbreuk kunnen ontstaan.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Het tweede gevaar is volgens Bokhoven als er sprake is van een persoonlijke beoordelingsfout. “Als Mark Rutte morgen een pondje Frits Wester op het hakblok heeft, is het van groot belang dat dit wel in de regeringsplannen is opgenomen en aan het parlement is voorgelegd. Het kan niet zo zijn dat de premier op eigen houtje plannen bedenkt tijdens de formatie en die zonder degelijke onderbouwing doorvoert. Zonder transparantie kun je niet met vuilniszakken vol ledematen van een journalist aan komen zetten, dan lijd je gezichtsverlies.”

Tot slot wijst Bokhoven erop dat politici wel hun feiten op orde moeten hebben. “Er kan geen verwarring ontstaan over de tijd en plaats van de moordpartij. Ook moet de juiste documentatie naar het parlement gestuurd zijn. Als het bonnetje van de beulen per ongeluk verdwenen is op het ministerie kan het zomaar het einde van je politieke carrière betekenen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij vroegen het Vladimir Poetin.

“Journalist, journalist?
Laat me ‘s denken…
Dat is alweer een tijdje geleden.

Anna Politkovskaya was er eentje, Natalia Estemirova, Anastasia Baburova, …
Gelukkig weet men niet van de rest.

Wat zal ik zeggen.
In stukjes hakken?!
Hoezo dat dan?
Is door hun kop knallen niet genoeg?
Mis ik iets?”

Reageer
gravatar

Ik weet nog steeds niet wat ik met onze olieleveranciers aan moet. Het zijn -behalve Iran- allemaal Soennieten en onderling verbonden door de Eed van de heilige Naftacrates, ik herken in hun hoofddeksels de dubbele zwarte aura, als variant op het aureool van onze katholieke Heiligen, verder hun loshangende gewaden. Maar ik vraag me ook af: wie en waar is DE MENS onder die Palestijnse theedoek en die sjiek vergulde djellaba? Tegenover die imposante hofdracht is dat armoedige kostuum en die onbegrijpelijk rode stropdas van DJ Trump wel erg underdressed. Ik zeg het maar even.

Reageer