NadyaEugene / Shutterstock.com

Met Kinderboekenweek leren kinderen wat een boek is

‘We gaan er misschien zelfs eentje laten zien’

Morgen gaat de Kinderboekenweek van start. Tijdens de week krijgen kinderen de kans te leren wat een boek nou eigenlijk is.

“Veel kinderen groeien op zonder ooit een boek te zien,” vertelt Eveline Aendekerk van het CPNB, het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenwereld. Met de Kinderboekenweek hoopt de organisatie kinderen op diverse manieren voorzichtig kennis te laten maken met een boek. “Ze komen er in het dagelijks leven gewoon niet mee in aanraking, maar wij gaan ze er van alles over vertellen. Misschien gaan we er uiteindelijk zelfs eentje laten zien.”

Volgens Aendekerk kunnen boeken de belevingswereld van het kind vergroten. “Ze kunnen je bijvoorbeeld leren dat er zoiets bestaat als een boek, met een kaft en allemaal papier ertussenin. Als je kinderen nooit laat kennismaken met een boek hebben ze geen idee dat dat bestaat.”

Het zorgt soms voor verwarrende situaties, geeft Aendekerk toe. Kinderen hebben allerlei vragen over boeken. “Of het een soort YouTube is, of een game. Ja, wat moet je dan zeggen? Een beetje wel, antwoorden we dan vaak, maar dan wel een game waarbij je uren achter elkaar allemaal pagina’s om moet slaan.”

Toch leidt de introductie tot het boek vooral tot veel plezier. Een jongen kon niet ophouden met lachen toen hij hoorde dat mensen letter voor letter woorden hadden opgeschreven, soms jarenlang, en dat net zo lang tot het hele boek vol stond met woorden. “Toen we een plaatje van een schrijver lieten zien kwam de hele klas niet meer bij. Dat plezier bij kinderen, dat is toch prachtig? Dan weet je weer waar je het allemaal voor doet.”

De kennis over wat een boek is wordt onder meer overgedragen door middel van een app, met allerlei interactieve spelletjes ingesproken door een vlogger.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wilt u een nieuwe verzekering, van ons?
Zal ik het voordeel even voor u uitrekenen?
Nee?
Ja maar. Echt niet?

Volgende klant.
Had je ook nog niet willen verhuizen?
Want daar, ja een hoop mensen gaan nu weg.

Reageer
gravatar

Waar het om gaat is met niets anders bezig te zijn dat moment van eenzaamheid uit de weg te gaan. Alsof het de ergste ziekte is. Angst en gierigheid. Daarna komen de echte ziekten, niemand ziet het verband. Constant manipulatie.

De vertegenwoordiger