Studio Speld / Shutterstock.com

Moeten we meer wapens naar Jemen sturen om hongerende kinderen te helpen?

Nu de hongersnood in Jemen steeds meer slachtoffers eist, komt de vraag op of we wel genoeg wapens naar het door de burgeroorlog geplaagde land sturen. Vooral kinderen die bijna doodgaan van de honger zouden gebaat zijn bij geavanceerde wapensystemen uit het westen.

Onderzoeker Peter de Wit van Instituut Clingendael: “Natuurlijk is het mooi dat de wapenhulp eindelijk een beetje op gang komt. Maar eigenlijk is het veel te laat. Je kon deze hongersnood van verre zien aankomen. Als we de kinderen daar eerder automatische wapens hadden gegeven, was het nooit zover gekomen.”

Ook hoogleraar internationale betrekkingen Rob van Willigenburg vraagt zich af waarom de wapenhulp nu pas op gang komt. Hij is vooral kritisch op de rol van Europese landen. “De Verenigde Staten en Engeland sturen al veel langer wapenpakketten naar de gebieden die het zwaarst getroffen zijn, maar op het Europese vasteland worden de eerste landen nu pas wakker. Terwijl in Jemen dagelijks mensen doodgaan van de honger.”

Veel hongerende kinderen snappen ook niet waar hun volautomatische wapens blijven. “Het is een schande. Aan Syrië werden op tijd wapens geleverd, en daar is geen kind doodgegaan van de honger. Maar wij worden door de internationale gemeenschap keihard genegeerd.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hij is te jong voor een Hilux , te klein voor een Ak 47 ,we moeten nog ergens een paar uzi’s over hebben voor deze arme kindertjes

Reageer
gravatar

Kunnen die door de kit in beslag genomen AK,s niet op per NL-post die kant op gestuurd worden,met flink wast te kanen erbij,Kopen ze hier maar wat nieuws met geluitdempers graag,een mens wil wel een rustig kunnen pitten in mokum.

Reageer
gravatar

Foei! Het jongetje houdt het wapen verkeerd vast; hij richt het wapen op zichzelf. Tijd om onze Non Lethal Assistance te vermeerderen. Ik stuur onze wapeninstructeurs naar Jemen …

Reageer