Almigdad Mojalli/VOA / Wikimedia Commons

5 tips voor Jemen om de burgeroorlog mediagenieker te maken voor het Westen

Sinds 2015 is er een hevige burgeroorlog in Jemen gaande. In het Westen weten we er bijna niets vanaf en dat mogen we Jemen best kwalijk nemen. Het land doet vrijwel niets om aandacht te genereren voor het conflict. Hier vijf tips voor Jemen om meer aandacht te krijgen voor het complexe religieuze conflict.

1. Stel excentrieke dictator aan
Een gewelddadig conflict heeft een influencer nodig. Zowel de regering van Hadi als de Houthi’s in het Noorden kunnen een grote persoonlijkheid naar voren schuiven die lekker gek doet op sociale media: kleurrijke kleding, sekspaleizen en dierentuinen bijvoorbeeld. Ook leuk: het sponsoren van een club uit de Champions League.

2. Vluchtelingenstroom richting het Westen opvoeren
Omdat er bijna geen vluchtelingen uit Jemen aankomen in Europa is er in Europa bijna niemand die zich boos maakt over Jemenitische vluchtelingen. Als Jemenieten niet langer opgenomen worden in de regio hebben we het in Europa tenminste over een ‘crisis’ en dan kunnen we gaan discussiëren over welke schurk we precies moeten steunen om het geweld zo snel mogelijk te doen stoppen.

3. Betrek Koerden in het conflict
Er zijn veel strijdende partijen in Jemen: de regering Hadi, Houthi’s, zuiderse separatisten, al-Qaida in het Arabisch Schiereiland en Ansar Al-Sharia gesteund door talloze bewegingen en landen van Hezbollah tot Iran, van Noord-Korea tot IS. Maar geen Koerden. En daar wringt de schoen. Zonder Koerdische betrokkenheid blijft Turkije afzijdig en daarmee ook de NAVO. Kortom: de regering Hadi moet er alles aan doen om de Koerden bij de oorlog te betrekken.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

4. Laat het wel heel dichtbij komen
Mensen hebben nog niet het gevoel dat de Jemenitische burgeroorlog wel heel dichtbij komt. Maak minstens één dorp veilig genoeg voor BN’ers om reportages te maken en Floortje Dessing zit morgen weer in het vliegtuig om een indringende reportage te maken.

5. De grootste oorlogsmisdadiger zou niet een westerse bondgenoot moeten zijn
De allergrootste schade in Jemen wordt aangericht door Saoedi-Arabië, inderdaad, kennelijk hetzelfde land dat onze bondgenoot is in de strijd tegen het terrorisme. Uitgemoord worden door een land waar we liever geen kritiek op leveren maakt het natuurlijk wel heel lastig om op ons medeleven te kunnen rekenen. Het zou Jemen een stuk helpen als er een oorlogsmisdadiger zou huishouden waar we in het westen niet heel erg van afhankelijk zijn. Paraguay bijvoorbeeld.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er komt net een vrouw langs met haar vriendin en een piepklein hondje terwijl ik daar op mijn fiets aankom. Nu is het hier weleens zo geweest, alleen hier, dat die honden je aanvallen of in je been bijten, maar ze schreeuwt ineens zo hard tegen dat kleine beestje dat naar me toeloopt dat je het bijna aan je hart krijgt van de schrik.

Reageer
gravatar

Vanochtend hield ik op de fiets stil om af te slaan, en werd ik al uitgevloekt door een voorbijganger op zijn fiets. Gelijk hoorde ik sirenes en zag ik wat verder de brandweer vertrekken. En dan heb ik het nog niet over de man die buiten Bru een huis met erf heeft, die ’s ochtends in zijn auto al in de buurt staat te spioneren als ik wegga, en ‘s avonds als ik terugkom weer opnieuw. Hij rijdt speciaal een eindje om. En als ik kijk of hij bij die vissers op bezoek gaat, die zo bevriend waren met mijn inbrekers, gaat hij terug. Uit mijn ene gesprek dat ik had met hem bleek dat hij bevriend was met de politie in Zierikzee.

gravatar

In het boek ‘Collaboratie op Schouwen-Duiveland in de Tweede Wereldoorlog’ werd al aangestipt hoe de tegenstanders vanuit Bru te werk werden gesteld.

gravatar

Geef Stef Blok uitgebreid de gelegenheid om zijn mening over de situatie in Jemen op camera te ventileren. Op die manier is de kans groot dat het e.e.a. het journaal haalt, waarna diverse Kamerleden van verschillende pluimage het onderwerp urgent genoeg gaan vinden om er een debat over aan te vragen. Alle aandacht is immers welkom, voor welke bananenrepubliek buiten Nederland om dan ook.

Reageer
gravatar

Wat ook goed verkoopt is een ?kind met tranen ? heel vaak in beeld te brengen. Doe er een truttige voice-over bij waar vrouwen op een infantiele manier worden toegesproken met termen als mammie, kiendje. En hupsakee, het geld stroomt binnen.

Het gaat over hoe je een verhaal succesvol kunt framen.

Corrie.

Reageer