Youtube.com / Rafiek de Bruin

Deze 5 maatregelen moeten verruwing in de Kamer tegengaan

Om het ruwer wordende gedrag en taalgebruik van Tweede Kamerleden tijdens debatten tegen te gaan worden nieuwe maatregelen en gebruiken geïntroduceerd. Deze stappen worden gezet om de politesse terug te brengen:

1. Talking pillow
De interruptiemicrofoon wordt vervangen door een talking pillow. De Kamervoorzitter reikt het kussen uit aan het Kamerlid dat het woord wil. Anderen in de zaal mogen dan niet praten. Kamerleden mogen het kussen niet afpakken, ook niet als ze echt heel graag wat willen zeggen. Trappelend van ongeduld een vinger opsteken of beide handen verlangend naar het kussen uitsteken mag wel.

2. Vanuit jezelf spreken
Kamerleden die met elkaar in debat gaan moeten het voortaan dicht bij zichzelf houden en vanuit zichzelf redeneren. Zeg niet: ‘Rot op naar Turkije’, maar ‘Ik voel een weerzin vanwege uw loyaliteitsprincipes jegens een ander land. Voor mij voelt het alsof het beter zou zijn als u weg gaat.’

3. Muntje in de schatkist bij schelden
Politiek is het toneel van samen zijn en gaat om de strijd van ideeën. Scheldpartijen horen niet thuis op het toneel en moeten actief worden ontmoedigd. Floept er toch een scheldwoord uit, even naar de schatkist lopen om er een euromunt in te doen. Als de pot vol is kan de overheid er een nieuw falend ICT-project voor aanschaffen.

4. Niet lelijks over elkaars mama’s, papa’s of buitenechtelijke affaires zeggen
Het is niet erg als er emotioneel wordt gedebatteerd, maar hoe hoog de gemoederen ook oplopen: over elkaars papa’s, mama’s en buitenechtelijke affaires hebben de Kamerleden het niet. Dit volgens de twee principes ‘we hebben eerbied voor onze ouders’ en ‘what happens in Meppel, stays in Meppel’.

5. Time-out bij de vlag
Wie zich niet netjes gedraagt, kan een time-out krijgen. In de schaduw van de vlag moet je dan nadenken of wat je hebt gedaan wel in het landsbelang was. Als je dat hebt gedaan, krijg je een knuffel en mag je terugkomen.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tis nie moejelèk gewaun kwestie van meâh nuike. Doen Max en ik auk. Dan zwabbâht zè wat mâh dr lekkere kont en kennik eâhs wat swaffele om daarna de Klène Prins eirin te ramme. Arraugandâh Pechgold is de einige die ut goeie voâhbeild geif. Die gebrùik daarom auk gein leilijke woâhde. Gewaun kwestie van meâh nuike!

Reageer