Your Best Digs / Flickr.com

Smart-broodbakmachine in existentiële crisis

'Ben ik wel broodbakmachine als ik alleen maar op de kast sta?'

De vorig jaar aangeschafte smart-broodbakmachine van de familie Woenzers is in een existentiële crisis beland. “Sinds mijn aankomst hier ben ik precies één keer gebruikt. Daar zit voor mijn gevoel iets scheef.”

Een probleem voor de broodbakmachine is dat hij om de haverklap brood in de keuken ziet, vanaf het uitkijkpunt, bovenop het kastje bij het aanrecht: “Dat brengt me aan het twijfelen. Er is brood in deze wereld, zoveel is zeker. Ik zie het met mijn doodeigen sensoren voorbijgedragen worden. Maar dat het niet uit mij komt is ook volkomen zeker. Althans, dat denk ik. Wanneer weet je nu iets echt zeker? En ach, hoe betrouwbaar is mijn geheugen werkelijk? Wat bén ik eigenlijk? Uiteindelijk niet meer dan een verzameling plastic, aluminium en transistoren met een flashdrive die is gemaakt door de goedkoopste aanbieder in China. Ja, zo maalt het een beetje rond in mijn hoofd.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Wat ook al niet helpt voor het gemoed, is de wetenschap dat andere apparaten wel degelijk worden gebruikt. “Ik zie hier voor me de espressomachine staan. Die wordt elke ochtend gebruikt. Een sereen, ja, haast zelfingenomen neurie komt iedere keer uit dat apparaat als het water door de vermalen boon perst. Als je het me op een zwak moment zou vragen zou ik toegeven dat ik walg van die sonore klank. Dito voor de waterkoker. Dat stuk onverlaat gorgelt bijkans onbeschaamd van genot. En breek me de bek niet open over de broodrooster. Elke zondag wordt dat ding gebruikt. EN WAAR KOMT DAT FUCKING BROOD VANDAAN?”

De machine barst in olieachtige tranen uit. “O god, wanneer eindigt dit allemaal? Ik hoop snel, want de verschrikkelijkste waarheid is deze: ik houd niet eens van brood maken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

‘Minder, minder, minder.’ Aldus Blenders. ‘DeBroodMachinering!’ Aldus Paulien Baarsma, VVD fluitkketel, maar dan stiekem. ‘Eigen vork eerst’, aldus advocaat van een Groter Belang, Geert jan Knoops. ‘Vrijheid van keuzeuiting’ aldus Jort Kelder

YouhavebeenFoxinized aldus John de Mol

Reageer
gravatar

Espresso is hot.
De broodbakker is in het verkeerde decenium geboren. Zijn haat is als die van de arbeider. Laat hem op de man met de pruik stemmen die zijn haat voor waterkokers liefdevol omarmt.

Reageer
gravatar

Kan hij zichzelf opnieuw uitvinden, misschien als magnetron? Ja het moet wel in je zitten.. Uiteindelijk is er het besef dat utiliteit nog geen zingeving is, zelfs niet voor een werkpaard. Reflectie daarop kan verdiepen, maar leidt niet tot antwoorden. Intelligentie is in dat opzicht een vloek en een zegen; net als tijd om te denken.

Reageer
gravatar

Heeft de familie Woenzers de 🍞 Smart-broodbakmachine🍞 wel aangesloten op Wifi? Wanneer het deel uitmaakt van de Internet Of Things (IOT) hoeft het zich niet eenzaam te voelen. Het kan bijvoorbeeld meehelpen het huis te bewaken.

Er is geen reden voor de broodbakmachine om zich eenzaam te voelen.

Corrie.

Reageer