Agaath / Wikimedia Commons

D66: Leenstelsel een zegen voor mensen die nooit een huis willen kopen

Het is sinds 2015 een speerpunt van de partij: er zijn voor mensen die geen koopwoning willen. Volgens D66 zijn er sinds de invoering van het leenstelsel indrukwekkende resultaten geboekt.

“Dankzij onze inzet is het voor oud-studenten met een studieschuld vrijwel onmogelijk een hypotheek te krijgen”, betoogt D66-kamerlid Paul van Meenen trots. “Banken kijken bij de aanvraag naar het oorspronkelijke bedrag van de lening, niet naar wat nog openstaat. Dat is voordelig voor mensen die geen affiniteit hebben met het opbouwen van eigen kapitaal.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Sinds de afschaffing van de basisbeurs is het veel gemakkelijker om in het bezit te zijn van een grote schuld. “In de praktijk betekent het dat oud-studenten zo’n twee keer het bedrag van hun schuld minder mogen lenen, net dat stukje dat het verschil maakt tussen wel of geen huis kunnen kopen. Dat hebben wij toch maar mooi voor starters voor elkaar gebokst.”

D66 had het niet zonder de hulp van DUO kunnen doen, stelt Van Meenen. “Bij DUO vertellen ze nauwelijks iets over de consequenties van lenen aan studenten. Die sluiten een lening af en komen er dan later pas achter dat ze geen huis kunnen kopen. Voor mensen die net de arbeidsmarkt betreden en altijd op kamers willen blijven wonen is dat natuurlijk een fantastische verrassing.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En nog een voordeel om geen huis te kopen: hebben al die kopers straks hun dure hypotheek afgelost na 30 jaar en stijgt hun vermogen met een paar ton. Daar mogen ze dan weer belasting over betalen en op hun oude dag zelf hun huis weer opeten met een beetje geluk. Zo’n lening is toch een stuk voordeliger.

Reageer
gravatar

ik leen maximaal, maar gebruik het geld niet. Ik zet het geld op de bank, en na mijn studie betaal ik het in 1 keer af. In die tijd heb ik rente opgebouwd en daar kan ik mooi een huis van kopen!

Reageer
gravatar

Nou iemand, met die 0.03% die bijv de rabobank geeft levert 10.000euro toch 3 euro per jaar op. Komt die De Waard tent langzaam toch binnen handbereik. Wel niet teveel sparen, dan moet je vermogens belasting betalen…

gravatar

De VVD kijkt graag de “kunst” af van de alom gedroomde American Dream en dus van de Republikeinen in de V.S. Iedereen zou de capaciteit en het geluk hebben om voorheen multimiljonair, thans muitimiljardair te worden. Minder is door luiheid hun eigen schuld.

Alleen kinderen van rijke en dus hardwerkende ouders mogen daarom verder studeren.
Deswege is ook in ons land de studiebeurs voor landgenoten afgeschaft en zijn de studiebijdragen fors verhoogd.

Zoals in de V.S. keert ook in ons land het feodale stelsel van alles-bezittenden weer terug. De eerste kastelen zijn al gebouwd.

Reageer
gravatar

Ik hoor er soms wel eens mensen over zeuren, maar dan denk ik: kijk een verre vriend even lief aan, dan krijg je wel een huis. Of anders verkoop je toch een nier aan Pia, of je ziel aan de CU

Reageer
gravatar

Alexander, my man, ik verkeer helaas in andere kringen. Die verre vriend lief aankijken voldoet niet. Hij wil een naaste vriend worden en ik mag mijn billen scheiden, waarna hij iets erin schuift. Voor de rest van mijn leven!
En de prijsstijging van woningen van het afgelopen jaar is hoger dan wat Pia voor al mijn organen wil betalen,
En de CU zegt dat de beloning voor mijn ziel pas na mijn dood beschikbaar komt. En dan mag ik geen verre/ naaste vriend hebben, want dan kan ik naar deze beloning fluiten!

gravatar

Inderdaad het is een zegen voor mensen die nooit een huis willen/kunnen kopen. Waarom? Vanwege de hypotheekrenteaftrek.

Het is een schande dat huurders meebetalen aan de aflossing van huizenbezitters.

?Not good.?

Corrie.

Reageer
gravatar

En het mes snijdt aan twee kanten: door de hypotheekrente-aftrek zijn de huizenprijzen fors gestegen en dat wordt weer aangegrepen door de huurverhogings-maffia om de huren ook steeds verder op te drijven.

gravatar

Lieve Corrie,

Voor het eerst in mijn lange carrière als deskundige en derhalve geliefde reageerder moet ik jou helaas dit keer gelijk geven.

Hoe gek het ook klinkt, maar ik leef als huisbezitter mee met huurders die de dupe zijn van het hebberige neoliberale overheidsbeleid. Beleid dat al decennialang vooral komt van de achterbakse huizenbezitterspartijen CDA en VVD.

gravatar

En bovendien voel ik me veel veiliger en meer welkom in een huis dat goed afbetaald wordt.

Mijn generatie heeft een goede start nodig voor al jullie problemen die wij straks moeten gaan oplossen.

gravatar

Ik studeerde voor het leenstelsel. Heel vervelend. Heb nu per ongeluk een huis gekocht. Maar je moet allemaal dingen betalen dat daarvoor niet hoefde. Bypothek ofzo. De jeugd heeft maar geluk

Reageer