Studio Speld / Shutterstock

The Meg zou een veel betere film zijn met een gigantische rog

In zijn nieuwe film ‘The Meg’ gaat Jason Statham de strijd aan met een gigantische haai. De film kreeg in Amerika wisselende kritieken, maar na het zien van de film is in ieder geval één ding duidelijk: de film was beter geweest met een gigantische rog. Dit betoogt film- en tv-recensent Karel van het Bot voor De Speld.

Hoe kan een film tegelijkertijd een gemiste kans als een gigantische bron voor inspiratie zijn? Daarvoor hoeven we slechts The Meg te bekijken: het nieuwste actie-epos met een belangrijke rol voor zeefauna en natuurlijk de moedige mensen die al wat zwemt bestrijden. Maar hoewel de makers van de film een goede kant op gingen door een zeedier te kiezen dat onderdeel is van de familie van kraakbeenvissen, hebben ze een gigantische vergissing gemaakt door die kraakbeenvis geen gigantische rog te laten zijn.

Stel je eens voor: In plaats van die enorme roofvis met z’n rijen scherpe tanden, een gigantische platte schijf die lekker krabbetjes eet en niemand tot last is. Dat had voor een veel subtielere film gezorgd, met meer ruimte voor gelaagde vertellingen over het leven en roggen.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Je moet het zo zien: Een haai is eigenlijk een zwemmend cliché waarover weinig nieuws te vertellen valt. Het is een zwaktebod van de makers om meteen weer naar een grote haai te grijpen, terwijl er zoveel andere zeedieren zijn waarover je interessante films zou kunnen maken. Een grote rog bijvoorbeeld, met spikkels en zo’n guitig mondje. Het lijkt wel alsof hij sabbelt. En ik ben van mening dat deze wereld klaar is met gigantische bijters, en op extreme wijze dorst naar uit de kluiten gewassen sabbelaars. Het tijdperk der megasabbelaars had kunnen aanbreken. Wat zijn je excuses, filmstudio? Is het geld?

Naar verluidt was hoofdrolspeler Jason Statham de hoofdschuldige voor het feit dat The Meg geen film is met een sleutelrol voor een gigantische rog: “Een rog kan nooit voor een gelaagde vertelling zorgen, want roggen zijn plat”, zei Statham in een interview met Variety. “Bovendien vind ik haaien gewoon leuker. Mag ik?” Daarop zeg ik: Ja, Jason, dat mag jij vinden, maar weet wel dat je de cinemakunst hebt verarmd met je zelfzuchtige actie. Ik huil voor wat geweest had kunnen zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarom niet als gemoedelijk alternatief een romcom met een bijziende walvishaai, die verliefd is op een duikboot en nadat Jason Statham hem een op maat gemaakte bril aanmeet, “wiser but sadder” het beeld uitzwemt ?

Reageer
gravatar

Zo’n voorwereldlijke haai neemt als figurant natuurlijk genoegen met een heel kleine vergoeding, bij voorbeeld één engelse pond, wat in zijn tijd een heel bedrag was.

Reageer
gravatar

Tom Cruise zit al jaren gevangen in een kast waar hij niet uit wilt komen en die bewaakt wordt door de Scientologykerk, laat hem toch met rust!

gravatar

Ik heb hem gezien ik vind het 3x niks , laat Jason Statham zich maar bezig houden met Actie films past beter bij hem .

PS: Ben benieuwd wanneer Jaws 6 uitkomt ??

Reageer
gravatar

Jason Statham is expendable. Geef mij maar Arnold, Chuck, Bruce of Sylvester. Die zijn veel beter! En laat Samuel Jackson vloeken in de film! Dat is vernieuwend!

gravatar

Zeg Peter en Jan, komen jullie even uit je bubbel (lachpauze). Er is meer dan het genre ‘actiefilm’, echt hoor. Er bestaan ook kinderfilms en romantische films bijvoorbeeld. En natuurfilms. Kortom, er bestaat veel meer om jullie rogue impulsen op te kunnen botvieren!

Reageer