Shutterstock / HAL_9000

Asociale buren met groot huis maken elke zondagochtend de buurt wakker met luide orgelmuziek

De straat waar Lies woont lijkt op een hele nette buurt, maar schijn bedriegt. In het grote huis met de spitse toren even verderop woont namelijk een asociale man die er kennelijk genoegen in schept om op zondag de buurt wakker te maken door luide muziek te spelen.

“Letterlijk elke zondagochtend is het weer raak”, treurt Lies. “Dan hoor ik dat hij weer Schubert of Bach of weet ik veel hoe die gasten tegenwoordig allemaal heten op zijn orgel aan het rammen is. Vaak luidt hij er dan ook nog klokken bij. Alsof hij niet weet dat mensen juist op zondag op hun rust gesteld zijn.” Meer dan eens heeft ze aangeklopt bij de gemeente. “Maar ze schijnen al heel lang een vergunning te hebben om op zondagochtend lawaai te maken. Dan sta je machteloos.”

“Hij leek zo’n keurige man. Van iemand die zich zo’n groot huis kan veroorloven verwacht je geen rare dingen.”

Toen Lies haar buurman voor het eerst leerde kennen leek het juist zo’n keurige man. “Hij had wel iets statigs over zich heen. En van iemand die zich zo’n groot huis kan veroorloven verwacht je geen rare dingen. Maar nu ik ruik dat ze elke zondagochtend binnen van die rare sigaretten aan het roken zijn en dat iedereen dan met zo’n gelukzalige smoel naar buiten komt kan ik wel raden hoe het kan dat hij zo’n kast van een huis kan betalen.”

De buurman heeft Lies ook uitgenodigd. “De hele wereld is welkom, zei hij. Op zich heel aardig natuurlijk, maar dat losbandige gedoe is niets voor mij. Ik vind het vooral zonde dat ze zo’n mooi oud gebouw gebruiken voor dit soort wilde feesten. Het gaat ook best vaak mis geloof ik, ik zie wel eens dat ze iemand in een kist naar buiten dragen.”

Lies zucht. “Die mensen zijn echt van God los.”Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Owww…. jammer….. Ik heb ook bij dat huis in de straat gewoond….. Maar dat zijn protestanten, die doen niet aan die lekkere luchtjes. Wel aan Schubert en Bach, en heel af en toe zelfs Michael Jackson.

Reageer
gravatar

Oordopjes?Gelukkig zijn er nog organisten, van die rokerij geloof ik niet dat dat in de kerk gebeurt. Ik ben niet religieus, maar geniet van orgelspel en carillion. De zondagochten kun je ook gebruiken om vroeg op te staan en lekker naar buiten te gaan zonder je te moeten haasten. Wel vervelend dat er af en toe een lijkkist naar buiten komt, zeker weer iemand die niet genoeg van de natuur heeft genoten in de ochtend. Ik heb echt medelijden met Lies, Ze kan natuurlijk een huisje in een bos ver weg van de stad zoeken.

Reageer
gravatar

daarom ben ik ook lid van de scientologykerk. Die maken geen lawaai op de enige rustdag van de alien die ons op de aarde geplaatst heeft….

Reageer
gravatar

Sjon probeer niet altijd zo grappig te zijn, zo krijg je nooit een vriendin, je zit niet meer op een studentenflat.

gravatar

Beetje jammer van de foto, want in de Bavokerk is al eeuwen geen wierook te bespeuren want het is al zolang een protestantse kerk. Toen ik nog in Haarlem woonde, een tijd zelfs op 100 m afstand, heb ik nooit iemand kunnen betrappen op een gelukzalige smoel. Het is toch geen Volle-Evangeliegemeente?

Reageer
gravatar

Hoi Mo,

Omdat ik meer wereldmuziek op mijn label wil uitbrengen en graag geld verdien, wil ik je wat vragen.

Kan je me aan de bladmuziek helpen van die prachtige Arabische melodieën die jullie op zondag op dat orgel spelen?

Leuke beat eronder en cashen maar!

(uiteraard valt er over de vergoeding aan de auteur te praten, we maken wel een leuk contactje!)

Reageer
gravatar

Nou, met name onze zwaar onderdrukte en vervolgde Soennitische minderheid probeert al vergeefs boven het stadslawaai uit te komen. Men zoekt nu een minaret-omroeper met het geluidsvolume van wijlen Pavarotti. Men hoeft alleen maar één paar keer Allahu Akbar te roepen.

gravatar

Jos, jongen, wat weet je toch weinig voor je leeftijd.

In Nederland geldt nog altijd de wet op de Zondagse Rust, hetgeen betekent dat het absoluut verboden is om voor een uur ‘s middags enig vertier en/of jolijt te organiseren en/of te ondergaan. Laat staan enig decibel te produceren.

Reageer
gravatar

Sedeart neaghentieanhondeardeandrieaenvighftichh beastaet ‘t ghewoon ghebruyck daet ‘t klokjus eanyadear roeapt veur ‘t loof. Booveandyn vearwakht oons lieave Heer u ydearus zondaegh ter kercke om zichhne aelmachtichheyd te eren. Hear Hamer, u laet ael ghaerean vearsteck ghaen, hetghene u dyant tea verantwoorden waennear d’n Heer u roeapt. Laet u dat gezeaghd zyn!

gravatar

Deze nogal vreemd sprekende man is bij ons niet als kapelaan bekend.

Overigens was het onderhavige gebouw in gebruik als kerk, maar is al jaren geleden aan de eredienst onttrokken.

gravatar

Ja, daarvoor moet de OPEC eerst de olieprijs weer met 20-25 % verhogen. Daarvan raakt dan prompt Trump weer van de coke en voor je het weet deelt hij links en rechts weer ‘sancties’uit, per tweet. Misschien kan deze keer Abu Dhabi of Koeweit deze maand hun subsidie aan I.S. een keer laten vallen ten faveure van de 020 moskee. Die moet nodig worden uitgebreid.