UfaBizPhoto / Shutterstock

Eten koud voordat ober alle ingrediënten heeft opgenoemd

Fleur en haar vriendinnen dachten gisteravond lekker uit eten te gaan in een duur restaurant in Loenen. Maar voordat de ober klaar was met het opnoemen van alle ingrediënten en bereidingen, was het eten al koud.

Ober: “Voor u ligt een gekonfijte borst van de meerkoet, op een bedje van koriander en geglaceerde biet, gemarineerd in een gefrituurde kruidenmelange en azijn. Daarnaast ziet u drie bereidingen van walnoot. Franse walnoot uit de streek, gerijpt op eikenhout en daarna langzaam gegaard in aardbeienjus en het sap van de meloen. De Cubaanse walnoot, op revolutionaire wijze geoogst in de Andes, en onze eigen Friese walnoot, licht aangezet met een venkelschuimpje. Voor een beetje extra bite. Omdat de Friese walnoot van zichzelf altijd een beetje zacht is.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

“Dit alles heeft de chef afgetopt met een kleine hint van haggis. Op de huid gebakken, voor het krokantje. Zoete aardappel en brochette uit Ethiopië, drie maanden bewaard in een humidor. Dat is wel even leuk om te vertellen. Onze chef heeft 2 jaar gewerkt bij een toonaangevend restaurant in Addis Abeba en heeft die Afrikaanse invloeden verwerkt in de bereiding van de zoete aardappel. U zult dat zeker proeven.”

“De bearnaisesaus is iets aangeschift en besprenkeld met op hoge temperatuur verhitte bloemkoolschaafsel en een bolletje laurierblad gedrapeerd op een semi-gekarameliseerde witlof uit een streek. De couscous is mild gekruid met een klein blokje gember en op smaak gebracht met passata en een klein beetje kerriepoeder. De haringpartjes zitten erbij voor het zoutje.”

“Daarbij krijgt u een mandje rauwe tenen zwarte knoflook, ingepakt in naanbrood uit India.”

“En natuurlijk serveer ik daar een bijpassend gefermenteerd wijntje uit Stellenbosch, Zuid-Afrika bij. Ik zou zeggen: Bon app…oh daar komt het nagerecht al. U ziet hier een heel mooie compositie van….”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Was inderdaad een lekker wijntje, met een touch van cederhout, zuidvruchten en een friszure afdronk. Je moet hem gekoeld drinken, kleine slokjes nemen die je even door de mond beweegt voordat je doorslikt. Wacht mevrouw, u heeft de rekening nog niet betaald.

Reageer
gravatar

Uiteten in Nederland, verschrikkelijk, al dat geaanstel, om de prijs nog verder op te drijven. Een pannekoek en een chagrijnige ober kost al een fortuin.

Reageer
gravatar

Ober laten serveren,wegsturen en aan de warme! maaltijd. Mocht je er nog in geinteresseerd zijn *burp* dan kun je er altijd nog naar vragen.

Reageer
gravatar

Die ober heeft een toepasselijk deel van het pronkerige menu uitgekraamd. Een kwalijke gewoonte die men ook ziet bij verkopers – vooral apothekers-assistenten – die de gebruiksaanwijzingen voordragen.

Let op: de apotheek brengt als enige daarvoor kosten in rekening (aan de zorgverzekeraars, red..)

Reageer