Fancy Studio / Shutterstock.com

Eindelijk: CPNB verwerkt het woord ‘vrouw’ in thema Boekenweek

'Vrouwen verdienen het om door mannen genoemd te worden'

Eindelijk laat het CPNB zien hoe belangrijk diversiteit voor hen is. Voor de komende editie van de Boekenweek hebben ze namelijk het woord ‘vrouw’ in de naam van het thema verwerkt.

“Het was hoog tijd om het woord ‘vrouw’ eens te noemen”, vertelt CPNB-woordvoerder Jort de Graveling. “We leven in een tijd waarin de vrouw net zo goed kan worden beschreven door een man als de man. Daar is hard voor gestreden.”

Het CPNB heeft vijf mannen ingehuurd om tijdens de Boekenweek het woord ‘vrouw’ te zeggen. “Natuurlijk gaat het erom dat het thema kwalitatief goed is, los van of daar het woord ‘vrouw’ in voorkomt of niet, maar door het expliciet te benoemen kunnen we recht doen aan het woord ‘vrouw’ in de literatuur. Vrouwen verdienen het om door mannen genoemd te worden.”

Ook vrouwen zelf vinden het fijn dat CPNB hen noemt in het nieuwe Boekenweekthema. “Mijn vrouw vindt het prachtig”, aldus Jort de Graveling.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Normaal gesproken zijn het bij dieren de mannetjes die de kleur hebben, bij mensen drukt zich dat uit in de kunst.

Reageer
gravatar

Ik verwijs hier naar het alom geprezen proefschrift van Maitreya aangaande The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex. Een citaat.

Ik heb het mysterie van Bru en Schouwen-Duiveland ontrafeld. Via Zijpe bij Bru zijn de Spanjaarden destijds dit eiland opgekomen en vermoedelijk hebben ze hier een fort gehad. Je kunt dit terug herkennen aan de donkerder mensen die je daar nog veel meer terugziet, en ook in het feit dat ze veel christelijker zijn, en een tamelijk gesloten volk dat op zichzelf blijft en waar je niet makkelijk ‘tussen komt’ zoals ze vaak zeggen, achterdochtig en afgescheiden van de rest. Vroeger waren ze ook nogal zuinig op hun vrouwen, als mensen van een ander dorp hen aankeken kregen ze slaag. Vergis je niet, de Spanjaarden waren hier niet puur om land te bezetten, ze waren hier in naam van God en de kerk. Maar vandaar dat Duiveland nog zo christelijk is. Vergeten we ook niet dat het soldaten waren, en allemaal mannen en je begrijpt de militaire inslag die ze daar hebben, en de in principe tamelijk ongeletterde kant. Toch hebben ze zich voortgeplant via de (lichtere) Nederlandse vrouwen. Je ziet nog steeds hetzelfde patroon terug, de man is donker en de vrouw is licht. Het is een ritueel geworden. Destijds was er ook concurrentie met de oorspronkelijke bewoners, die immers altijd gaat over de vrouw. Vrouwen zaten er toen niet in het leger, dat was nog een zegen hoewel de vrouwen nu even militant zijn. Natuurlijk zie je nu ook veel donkere vrouwen die de trekken van hun Spaanse voorouders hebben. Maar nog steeds gedragen ze zich als indringers die iets te verbergen hebben en zich daarin legitimeren met de Heer.

gravatar

Als ik een mail stuur naar mensen, bijvoorbeeld naar een man dan is het de vrouw die de mail onderschept. of vice versa. Ja, hun troel is meestal de oorzaak dat iedere informatie strandt, zo zuinig zijn ze op hun troel. Vandaar ook dat de meeste mensen honderden jaren achterlopen. “Gender equality.”

gravatar

Ik sta boven het gemene volk maar ben eronder geplaatst in naam van gelijkheid, omdat ze me niet anders konden gebruiken; dat wordt democratie genoemd.

Reageer
gravatar

M., is dit een uit-de-commerciële-poppenkast-komen of een vingeroefening in verbaal masochisme? Of een praktische toepassing van het bijbelse credo: “Iedereen die zichzelf verhoogt, zal verlaagd worden en íedereen die zichzelf verlaagt, zal verhoogd worden. Uit de cyclus: “Vele eersten zullen de laatsten zijn en vele laatsten de eersten”

gravatar

Dat de CPNB met het woord vrouw komt is zwak. Het kan beter. Helemaal politiek correct zou zijn de omschrijving: Nederlandse LGBTQIAP-er met of zonder een migranten afkomst.

?Het is wel even wennen.?

Corrie.

Reageer
gravatar

Toelichting voor de dommies die niet weten waar de letters LGBTQIAP voor staan.

Lesbisch: vrouwen die op vrouwen vallen
Gay: mannen die op mannen vallen
Biseksueel: mensen die vallen op zowel mannen als vrouwen.
Transgender: mannen die zich vrouw voelen, vrouwen die zich man voelen.
Queer: een parapluterm om je af te zetten tegen ‘hokjes-denken’.
Intersekse: mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken.
Aseksueel: mensen zonder behoefte aan seks.
Panseksueel: mensen die niet vallen op geslacht, maar op karakter of persoonlijkheid.

Corrie.