Shutterstock / Rich Carey

Hoe houden we ons plastic schoon?

Wij produceren als mensheid ontzettend veel prachtige plastics, maar dat levert ook kopzorgen op. Vroeg of laat komt dat plastic namelijk in de natuur terecht, en in de natuur kan plastic snel vies en onaantrekkelijk worden. Wat kunnen we als mensen doen om ons plastic schoon te houden?

“Plastic heeft gelukkig een groot zelfreinigend vermogen,” legt chemicus Bert Bokhoven uit. “In principe heeft het aan water genoeg om weer schoon te worden. Maar we produceren wel heel veel plastic, dus om dat allemaal schoon te maken heb je heel veel water nodig.” Daar heeft de natuur volgens Bokhoven wat op verzonnen: vroeg of laat komt al het plastic in de oceaan terecht. “En het mooie aan plastic is dat de aarde door het productieproces van plastic opwarmt, zodat er steeds meer oceaan bijkomt.”

Eenmaal in de oceaan heeft de voedselketen volgens Bokhoven zijn eigen methode om te voorkomen dat plastic het natuurlijk evenwicht verder verstoort. “Soms wordt plastic opgegeten door vogels of dolfijnen. In de magen komen enzymen vrij die het plastic verder reinigen. Als het karkas en de botten van rondom het plastic zijn weggerot blijft daar een blinkend schone koolstofketen over. Ahhh, ruik je dat? Puur plastic.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Plastic soep is wereldberoemd en het schijnt in ruime mate beschikbaar te zijn in de wereldzeeen. Daarom begrijp ik niet dat het door de grote supermarktketens nog niet in soepblikken wordt verkocht.

Reageer
gravatar

Het wordt tijd dat de mens meer plastic gaat consumeren. De menselijke maag is ingesteld op het reinigen van bruikbaar plastic, de rest wordt omgezet in plastic mest, dat op zijn beurt weer geschikt is voor het kweken van nieuwe gewassen, niet alleen voor de landbouw, ook voor de tuinbouw. Want iedereen weet: plastic rozen verwelken niet.

Reageer
gravatar

Bert Bokhoven is toch wel een goeie wetenschapper. De milieu gekkies proberen ons wijs te maken dat plastic soep iets negatief is. Maar Bert het laat ons op een positieve wijze de schoonheid ervan inzien.

?I love Bert Bokhoven!? (+ Do Do)

Corrie.

Reageer
gravatar

Het koffiehoekje heeft zeker weer ?te diep in het glaasje gekeken??

Het is bek end dat BOA’s het op de werkvloer vaak niet zo nauw nemen met de discipline.

Dat heeft te maken met hun culturele achtergrond.

gravatar

Het is zeker belangrijk dat het plastic weer schoon is. Zo kunnen de niet-menselijke organismen ook het plastic produceren, zodat er minder werk nodig is voor de mensheid.
Groeten,
Van Plastic

Reageer
gravatar

Als we goed kijken zien we op de foto links een reusachtig condoom voorbij drijven. Daar is net een verkiesbare VVD’er uit gekropen. De pop is succesvol ont-popt en vlindert nu vrij in kringen van MKB-Nederland, aspirant burgemeesters en andere integriteitskampioenen. Word ook lid van dit politieke eco-systeem