Vadim Zakharishchev / shutterstock.com

Sneu: Yves (30) woont weer bij ouders omdat speculatief kapitalisme alles verwoest

Het zal je maar gebeuren: op je dertigste nog thuis wonen omdat speculatief kapitalisme de huizenmarkt totaal verziekt heeft, voor meer burnouts zorgt en werkelijk alles kapot maakt. Het overkwam Yves uit Diemen.

Bedremmeld vertelt hij op de bank bij zijn ouders hoe het ging. “Het moeilijkste was dat telefoongesprek met mijn ouders waarin ik met hangende pootjes moest opbiechten dat het systeem door en door verrot is, dat we in dit laatkapitalistische tijdperk een gebrek aan geld als een moreel falen van het individu zien.”

Sinds hij weer bij zijn ouders woont worstelt Yves met zijn nieuwe woonsituatie. “Als ik een keer een meisje mee naar huis wil nemen moet ik eerst uitleggen dat we als maatschappij eigendom accumuleren gelijk hebben gesteld aan succes en dat we in een economisch systeem zitten waarin bezit bezit maakt, wat het mens in de psyche tot in het diepst van haar wezen aantast. Daar knappen ze dan vaak wel op af.”

Ook Yves’ ouders hebben moeite met de situatie. “Wij krijgen natuurlijk voortdurend opmerkingen als ‘geef de huizenmarkt gewoon een flinke schop onder hun kont dan’,” legt moeder Francine uit. “Dan moeten we keer op keer uitleggen dat wonen niet als grondrecht wordt gezien waar het collectief voor verantwoordelijk is, maar dat het grotendeels is overgelaten aan de grillen van de markt, waardoor mensen die buiten de boot zijn gevallen met elkaar moeten concurreren en het wordt uitgelegd als individueel falen als ze geen of geen betaalbare woonruimte vinden.”

Yves voegt eraan toe: “Ik schaam mij diep.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De volwassenheid in Nederland wordt gemarkeerd door je rijbewijs, je eigen auto en je vriendin, sindsdien leer je je hele leven niets meer.

Reageer
gravatar

Wat een discriminerende opmerking richting volwassen heteroseksuele vrouwen en getrouwde mannen! Bepaald geen kleine groepen in dit land.