Wikicommons/door Pepijntje

Paus veroordeelt kardinaal Eijk tot de brandstapel

Kerk keert op verzoek terug naar strenge leer

Kardinaal Wim Eijk wordt binnenkort levend verbrand in het centrum van Utrecht. Paus Franciscus heeft hem daartoe veroordeeld vanwege hoogverraad.

Eijk had in een brief hard uitgehaald naar de paus, die volgens hem de strenge leer van de Rooms-Katholieke Kerk te grabbel gooit. Franciscus trekt zich die kritiek aan en heeft daarom besloten per direct terug te keren naar de tijd van de Inquisitie: “In die tijd was de straf voor hoogverraad de brandstapel. Een openlijke aanval op de leiding van de Kerk kan dus alleen op die manier bestraft worden.”

Eijk laat in een reactie weten blij te zijn dat de paus de kerkelijke leer in ere herstelt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je kunt zeggen wat je wilt, maar de aanwezigheid van de Katholieke factie in de Nederlandse samenleving geeft haar toch kleur. Zoveel Paars en Wit op straat; het wachten is op het moment dat het Episcopaat besluit om -in navolging van koningsdag- op Valentijnsdag (14 februari) ook met paarse WC-potten te gaan werpen. Na 8 jaar Paarse Puinhoipen en de tweede mislukte poging daartoe ,zou er nu wel eens een ander kleurtje kunnen worden gegeven aan de katholieke exercitie-uniformen. In ieder geval niet Oranje, maar traditioneel wellicht: Bruin of Zwart

Reageer
gravatar

Op 1 mei, de dag van de arbeid, was een kennis in Rome, ik grapte: “Dat is een gunstig moment, volle maan. Misschien krijg je een teken.” Hij vroeg of hij iets voor me kon doen. Ik zei bid dat de buurvrouw stopt met dat geluid. Toen het even stopte schreef ik hem of hij ook nog voor dit hele eiland zou bidden want dat hebben we wel nodig. Een dag of wat later zei ik bid ook maar voor mij, want ik kan het ook wel gebruiken. Op 4 mei zou hij naar de Sixtijnse Kapel gaan. Ik stuurde hem alvast een afbeelding van het Laatste Oordeel van Michelangelo. Een paar dagen later vroeg ik of hij nog steeds in Rome was. Hij zei dat hij bij het Gardameer was, en dat hij op het St- Pietersplein wat water had getapt, en dat er iemand naar hem toe was gekomen die zei ‘iets ervan aan je vriend te geven’. Ik dacht dat hij een grapje maakte. Ik vroeg dus door. Het was een man met een Aziatisch uiterlijk en een baard, hij stuurde me een afbeelding van Vivekananda. Hier leek hij wat op zei hij, maar dan met een soort katholiek gewaad. Hij had hem nog wat willen vragen maar hij was al in de menigte verdwenen. Ik zei maar dan weten ze in ieder geval wie we zijn. Meestal zijn we het oneens. Ik zei dat het Maitreya zou kunnen zijn, die daar is gefotografeerd door iemand uit Barcelona. Ik had die foto de eerste mei al opgestuurd, maar die kon hij niet openen. Hij is iemand die veel gereisd heeft bijvoorbeeld door het Midden-Oosten en India maar die altijd tamelijk cynisch was. Toen hij een bericht van kardinaal Eijk stuurde zei ik: “Ik dacht dat je in Italië op vakantie was, en dan lees je het Nederlands nieuws, ben je soms echt een toerist? Vind je het erg als ik dit bericht weggooi?”

Reageer
gravatar

Hé John,

Eergisteren had ik het plan opgevat om de nieuwe Ad Valvas op te halen en het daar bij de Vu eens over Armeniërs te hebben. Namelijk dat het volledig onacceptabel is dat extreem-rechtse Turken op de dag van de herdenking van de Armeense genocide op de Vu een zaaltje reserveren om het een en ander te ontkennen.

Voor de zekerheid checkte ik de Ad Valvas op internet en mijn ip-ban bleek opgeheven. Nu heb ik geen casus belli meer. Dat betekent dat mijn laatste bezoek aan de Vu omtrent het creëren van een vijandige omgeving voor Joodse mensen, dat het dan daar bij blijft. Nu blijft dat laatste een beetje in de lucht hangen en dan lijkt het net of ik alleen iets met Joden heb. Dat is helemaal niet zo, althans, inzoverre is het zo dat ik voor iedereen ben.

Wel een beetje lullig, nu lijk ik net een antisemiet. Anyways, ik vond dat ik er iets van mocht zeggen. Ik heb er natuurlijk ook persoonlijk belang bij dat er iets van gezegd werd want een dergelijke samenleving is niet leuk voor alles en iedereen.

gravatar

Kringen rondom Eijk laten weten dat Eijk zijn veroordeling onterecht vindt omdat hij zijn uitspraken heeft gedaan toen de oude kerkelijke leer nog niet van toepassing was. Zich verzetten tegen zijn veroordeling zou echter hoogverraad zijn, en dat is iets wat Eijk nooit zou doen.

gravatar

Gerechtigheid. De laatste tijd worden alleen maar dieren levend verbrand in kippen-, varkens- en koeienstallen. En die hebben nog geeneens wat misdaan. Dan is het in de fik steken van zo’n godsloochenaar een mooi verzetje.

Reageer
gravatar

Heerlijk, als niet katholiek kan ik deze Paus wel omhelzen. Eindelijk eens een prelaat die de zaakjes goed voor elkaar heeft.

Weg met die Eijk(el). Lekker fikkie stoken.

Reageer
gravatar

Verwacht u dan mals sappig vlees ? Bovendien is bbq-en hèt recept voor vlees dat zwart geblakerd is van buiten en bijna rauw van binnen. Smakelijk !

gravatar

Is dit nodig van De Speld om op een religieuze christelijke feestdag ons geloof te bespotten? Wij zijn beschaafd.

Tegenwoordig is ?levend verbranden van afvalligen? meer iets van de islam.

Corrie.

Reageer
gravatar

Lieve Corrie, waarom zou een religieuze club meer respect verdienen dan een niet-devotionele? Waarom worden in ons land, waarin 55 % van de inwoners niet meer geloven in ongelofelijke mythes, nog steeds kerkelijke feestdagen gevierd?

Beschaving moet van twee kanten komen, laten de godsgelovigen daar onderhand ook eens mee beginnen.

Uit het Engels vertaald door Do Do.

gravatar

Corrie, jouw fantasie gaat met jou op de loop.

Onze stijl is niet levend verbranden, maar het verwijderen van voorhuiden en hoofden. Voor verschillende doeleinden wel te verstaan.

gravatar

Niet alleen jammer dat Fawaz Jneid zich verstopt achter bekeerling Mohammed Ali (voordien: Cassius Clay), maar hij vergeet ook nog de helft van zijn (door het Religieuze Hoofdkwartier voorgeschreven) instructies, zoals: Homo’s met het hoofd naar beneden werpen van een hoog gebouw (minimaal 25 verdiepingen), alle andersdenkenden dood of bekeerd tot de Islam, om te beginnen een volledige gelijkschakeling van alle Islamitische feestdagen met de christelijke en daarna geleidelijke uitfasering van Pasen, Pinksteren en Kerst, Dan de volledige Islamisering van het Parlement, dus met een 1-partijenstelsel (DENK) en tenslotte de kroning van R.T. Erdogan tot staatshoofd van het voormalige gewest Nederland. Daarna praten we verder.

gravatar

Zeg Corrie, je weet toch wat het verwijderen van voorhuiden tot doel heeft? Niet? Nou kort gezegd komt het hierop neer: de verwijderde voorhuiden worden op kweek gezet en zodra ze wortel schieten worden ze uitgeplant, overal in berg en dal en in stad en land, Zodra ze de beoogde grootte hebben bereikt maken we er imams en leiders van DENK van en voilà: poldermoslims van eigen bodem.

gravatar

Ja, jammer dat het geen kruisging wordt. Helemaal terug naar de bron. Jezus gaf het voorbeeld.