Shuuterstock/ Door Diego Cervo - Studio speld

Bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek noodzaken tot E=mc¹

Omdat er minder geld beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek is E voortaan mc¹. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) besloten. Omdat er maar een beperkt budget is voor fundamenteel onderzoek, is het volgens de NWO noodzakelijk “de verwachtingen naar beneden bij te stellen”.

“We concentreren ons de komende tijd op de topossectoren en de algemene relativiteitstheorie hoort daar helaas niet bij,” legt Jacqueline Fuut van de NWO uit. “Dat wil natuurlijk niet zeggen dat natuurkundigen zich helemaal niet meer met algemene relativiteit bezig mogen houden, maar ze moeten er wel rekening mee houden houden dat energie voortaan gewoon massa keer lichtsnelheid is. We hebben jammer genoeg onvoldoende middelen om die twee te kunnen kwadrateren.” De NWO erkent dat de ingreep verregaande gevolgen zal hebben. “Maar het was dit of het terugbrengen van de intensiteit van het gravitatieveld, met alle gevolgen van dien.”

Wetenschappers zijn kritisch over de jarenlange bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek. “We hebben al weinig energie over om ons te storten op de wetenschap, nu nemen ze ons ook nog de mogelijkheid af om die energie nauwkeurig te berekenen,” verzucht theoretisch natuurkundige Bert Bokhoven. “En daar blijft het niet bij: π heeft nog maar tien decimalen en we kunnen ons per maand nog maar drie x‘en veroorloven. De rek is er onderhand wel uit. Als er niet meer geld bij komt, staat Nederland een onzekerdere en onvoorspelbaardere fysieke werkelijkheid te wachten.”

Dit artikel verscheen eerder op El Mundo Today.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste redactie,
Het gedeelte “om die twee te kwadrateren” is niet correct, het is namelijk E=m•c² en niet E=m²•c², dit is een belangrijk verschil.
Met de rest ben ik het wel eens, hoewel ik niet snap waarom het aantal decimalen van π is verdubbeld van 3 naar 10 decimalen.

Reageer
gravatar

En zo’n bombastische naam als “100% Isis”, dat slaat ook nergens op, dat kan net zo goed “DJ Isis” zijn, begreep ook Isis van der Wel wel.

gravatar

Het Spaanse webblad El Mundo Today weet meer van de besluiten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek dan de NWO zelf
Hoe kan dat? Of heeft de redactie van De Speld er een eigen draai aan gegeven?

Reageer