NPO / DWDD-university

Natuurkundigen mogen na ingaan avondklok naar buiten als ze aantonen dat tijd relatief is

Natuurkundigen die kunnen aantonen dat tijd relatief is, mogen na het ingaan van de avondklok alsnog op straat zijn. Dat stelt het OMT. “Natuurlijk is het vanaf 9 uur in principe niet toegestaan om naar buiten te gaan, maar als een natuurkundige kan uitleggen dat tijd relatief is, dan mag het.”

Overigens moet de natuurkundige het relatieve aspect van tijd wel dusdanig eenvoudig kunnen uitleggen dat een leek of een boa het ook nog begrijpt. “Allemaal ingewikkelde formules kunnen we niet goedkeuren”, zegt Jaap van Dissel. “Het moet echt iets zijn met een poppetje in een raket die met de lichtsnelheid gaat en een ander poppetje dat op aarde blijft, en dat ze allebei een stopwatch hebben meegenomen en dat de tijd voor het poppetje in de raket – het mogen trouwens ook aapjes zijn of schattige robots – dus minder snel gaat dan voor het poppetje op aarde. Duidelijk?”

Van Dissel wijst erop dat ook ruimte strikt genomen relatief is, maar dat natuurkundigen die op grond daarvan verklaren dat ze niet ‘buiten’ zijn wat hem betreft gewoon een boete krijgen. “Ook hoef je bij ons niet aan te komen met kwantummechanica of deeltjesfysica, want dan zouden we theoretische natuurkundigen op moeten nemen in het OMT en op die manier kunnen we wel bezig blijven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zit de s aan de andere kant van het toetsenbord dan de p en dan tik ik toch mijn naam verkeerd in. Ik schaam mij diep daarvoor..

gravatar

Is de relatief simpele Jaap van Dissel die hier wordt opgevoerd, relatief gezien familie van de Jaap van Dissel die wij kennen van zijn relatie met de Uitbraakbeheersingsgroep (OMT, red.)? In ieder geval iemand die relatief minder opleiding heeft ontvangen.

Reageer