Dolfy / Wikimedia Commons

The Dutch Dream: van krantenjongen tot een baan in het middensegment

Om de twee jaar een nieuwe keuken

The Dutch Dream: van krantenjongen tot een baan in het middensegment. Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden, twintig vakantiedagen en om de zoveel jaar een nieuwe bureaustoel die je op zoveel verschillende manieren kunt verstellen. Met collega’s met wie je door de week praat over hoeveel je werk haat, en met wie je vrijdagmiddag, als het eenmaal weekend is, kunt praten over hoe erg je werk haat.

The Dutch Dream: van een armoedig studentenkamertje van acht vierkante meter naar een koophuis uit de jaren ‘30 dat niet kleiner is dan de huizen eromheen. In een buitenwijk, waar auto’s stapvoets rijden en waar zeker geen treinlijn is waarover ‘s nachts goederentreinen denderen zodat je niet kunt slapen. Met een tuin op het zuiden, hoge houten plinten en één à twee binnendeuren van glas in lood. Met een nieuwe keuken. Om de twee jaar een nieuwe keuken. Of een nieuwe badkamer. Ook goed.

Met een partner die ook een baan heeft in het middensegment met bijna even goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zodat je samen lang op vakantie kunt. Er even tussenuit. Zo aan toe. Jij dan? Genieten. Echt wel. Praag, Boedapest, Parijs, Mayrhofen, Thailand, Melbourne, vliegen naar Los Angeles en dan vanuit daar met de auto naar San Fransisco, dan naar Las Vegas en weer terug. Oh hebben jullie dat weleens gedaan? Hoe was het? Nog veel beroemdheden gezien haha. Nee grapje.

Met twee kinderen die niet per se uitblinken in sport, maar ook niet door de ondergrens zakken. Die nooit Ajax 1 zullen halen, maar gelukkig ook niet op korfbal willen ofzo. Gewoon degelijk. Havo/Vwo advies. Kinderen die uitgroeien tot pubers zeggen dat ze zijn overgegaan zonder dat ze daar echt moeite voor hebben gedaan. Pubers die op hun 15e drank proberen te kopen bij de meest verpauperde buurtsupermarkt en die het op hun 18e triest vinden dat er pubers zijn van 15 die drank proberen te kopen bij de meest verpauperde buurtsupermarkt. Pubers die ervoor kiezen om sociale wetenschappen te gaan studeren, dan toch iets anders, en dan weer iets anders. Net zolang tot ze ineens een baan hebben.

The Dutch Dream is elke vrijdag patatdag.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nederland is een land van parallelle samenlevingen geworden. Zo heb je bv een samenleving van hoogopgeleiden en samenleving van laagopgeleiden. De beschrijving van de “The Dutch Dream” in het artikel is een beschrijving voor de hoogopgeleiden-samenleving.

“The Dutch Dream” voor mensen uit de laagopgeleiden-samenleving -die in de volkswijken met sociale huurwoningen wonen- is anders.

Hun droom is dat ze niet meer afhankelijk willen zijn van de voedselbank, niet genadeloos gestraft worden op hun uitkering wanneer ze een vergissing hebben gemaakt, een vaste baan willen i.p.v. flexwerker, dat er niet ieder jaar in hun woning wordt ingebroken, dat hun wijk niet wordt geterroriseerd door hangjongeren, dat hun kinderen ook in aanmerking kunnen komen voor een betaalbare woning, enz. enz.

Ach ja., het zijn net mensen.??

Corrie.

Reageer
gravatar

Bij de coffee corner heb ik gehoord dat hoogopgeleiden vinden dat laagopgeleiden zonder migrantenafkomst de kolere kunnen krijgen.