Shutterstock / Aslysun

Leeft Goede Vrijdag nog bij mensen die het niet meer mee hebben gemaakt?

De kruisdood van Jezus Christus ligt alweer flink wat jaartjes achter ons. Nu de meeste ooggetuigen inmiddels zijn overleden rijst steeds vaker de vraag: hoe lang kunnen we nog blijven herdenken? Komt zo’n verhaal over goed en fout nog wel over als mensen het niet zelf mee hebben gemaakt?

“Nog niet zo lang geleden had iedereen nog wel een opa of oma die erbij was op Golgotha,” vertelt geschiedenisleraar Meindert Klashorst. “Als die dan vol vuur vertelden over de hemel die drie uur lang pikzwart was begon het tenminste nog een beetje te leven. Tegenwoordig kennen de meeste jonge mensen de kruisiging alleen nog uit de Bijbel.”

“We hoeven niet alleen de kruisiging van Jezus te herdenken, we kunnen het best wat breder trekken dan dat,” zegt dominee Stefan Kousbroek. “We zouden bijvoorbeeld ook aandacht kunnen besteden aan andere mensen wereldwijd die zijn gestorven om de mensheid van de erfzonde te verlossen.”

Voor puristen is dat misschien even wennen, maar volgens Kousbroek kan het een hele goede manier zijn om het onderwerp voor jongeren levend te houden. “Zodat die beseffen dat er vandaag de dag over de hele wereld nog steeds Zonen van God zijn die ter dood worden veroordeeld omdat ze het Romeinse gezag proberen te tarten.”

Toch zijn er ook mensen die blij zijn dat de herinnering aan Goede Vrijdag langzaam vervaagt. “Het is in ieder geval een hele opluchting voor mensen die fout waren in 33 en hun nakomelingen,” aldus Jayden Iscariot.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lijden in het hier en nu zal iedereen een keer meemaken!
Twee weken geleden naar het afscheid van mijn lieve neef. Ongeneeslijk geestelijk lijdend aan het leven.
Zijn Kruisweg afgelegd en nu vrij🙏

Reageer
gravatar

Medewerkers van banken en overheden maken ieder jaar nog een goede vrijdag mee. Lekker een dagje vrij om over je zonden, in dit geval meestal het profiteren van andere, na te denken

Reageer
gravatar

Het breder trekken van deze herdenking en ook andere efzondebestrijders erbij te betrekken moet natuurlijk wel kunnen, in deze tijd.

Er mogen alleen geen Romeinen worden uitgenodigd om bij de plechtigheid aanwezig te zijn. Daar dient een grens te worden getrokken.

Reageer
gravatar

Bij banken is Goede Vrijdag erg populair. Mijn overboeking van 500 euro van donderdagavond zweeft tot dinsdag in het Niemandsland, voor ik het geld kan gebruiken.

Reageer
gravatar

De reden dat geloof niet in is komt door de Holocaust die de basis vormt van alle nieuwe ontwikkelingen in de politiek. Tegenwoordig zijn de christenen enkel goed om wat vieze klusjes op te knappen (zoals ov-kaart omdat die dingen uit de industrie aangegeven worden en ze dan zelf onderling zonder te denken ‘vooruitgang’, en ‘het heeft de toekomst’ kunnen roddelen) en hun inventiviteit te beproeven om een link te leggen naar geloof. Zo krijg je de grootste drogredenen, in feite is het zand in de machine. Ook met de NSB: eindeloze droeve en historische uiteenzettingen met alle documentatie, terwijl zo nog minder het vaak minne karakter van de betreffende wordt gezien dat juist hierdoor nog even erg is of erger. Zie deze mensen even los van hun meester in hun eigen onafhankelijke strategie. Dan begrijp je dat zij voorafgaan aan de invasie van hun toekomstige meester, en daar niet achteraanlopen. De bedrieger is ook altijd de oorzaak van een oorlog.

Reageer
gravatar

Beste Mieke,

De bedrieger is niet altijd de veroorzaker van oorlog. In dat geval zou elke verkoper oorlog veroorzaken.
De mens – jij, ik en anderen – is de oorzaak van conflicten. Hoe meer macht een mens heeft hoe ernstiger de gevolgen daarvan kunnen zijn.

gravatar

Quote:’Leeft Goede Vrijdag nog bij mensen die het niet meer mee hebben gemaakt? ‘

JAZEKER! Ik ben een echte Kerst- en Paaschristen. ??

Met de kerst versier ik het huis met leuke kerstspulletjes en met Pasen wordt het huis versiert met leuke Paasspulletjes en gaan we lekker eten. ??

Ook heb ik een leuk Maria-outfitje bij Christine le Duc gekocht special voor de Kerst en Pasen.??

Corrie.

Reageer
gravatar

Het is wel grappig dat iedereen die bezig is met humor (cabaretiers, acteurs, De Speld) uiteindelijk altijd bij het geloof uitkomen als ze het even niet meer weten. Laat ik dan in ‘hemelsnaam’ maar het geloof belachelijk maken. Dat vindt altijd wel íemand leuk. Bij de cabaretiers zie je het ook aan de toenemende mate van vloeken. Dan zijn ze het echt kwijt. Beste voorbeeld: Youp van ‘t Hek.

Reageer
gravatar

Kinderen van dominees zijn vaak atheïst. Zonder ernst kan geen humor bestaan. Maar het zijn altijd dezelfden die alles naar de kloten halen. Zo is D66 dat zich nog steeds verzet tegen de niet-inenting van christenen in de Bijbelgordel laat jaren vijftig bezig dat te compenseren met orgaandonatieverplichting als het zaligmakende alternatief. De antiracisme fanaten waren vaak kinderen uit een NSB nest. En trouwens de Duitsers en hun taal stammen regelrecht af van de Joden en ze hadden dezelfde eenzelvige rassenfilosofie die van het ene op het andere volk werd overgeplant, maar dan in omgekeerde richting.

gravatar

Meneer de Klein,

U heeft wellicht door uw ongelofelijke geloof een kokervisie, waardoor het lijkt alsof religie pispaaltje nummer één is. Dat laatste is niet zo.. Het zijn politici de het meest worden getroffen door bijtende humor.

Christenen bespotten on- en andersgelovigen al meer dan twee miljoen jaar, Moslims doen dat zes eeuwen minder. Maar op het bespotten van hun god en geestelijkheid stond en staat (o.a. de islam) de doodstraf.

Mijn vraag aan u is daarom: Waarom mag van u alles en iedereen badinerend en spottend worden benaderd behalve als het om uw god en geloof gaat?

gravatar

de Speld is humor? Ik dacht dat dit altijd een serieuze nieuwswebsite is! Alleen als je over het geloof gaat praten krijg je altijd een reactie, daarom doe ik niet aan de gekte en geloof ik niks