Shutterstock / Frontpage

‘Gooi alleen geld in de gracht dat je echt kan missen’

DNB waarschuwt beleggers

Je geld in de gracht gooien. Het lijkt een solide belegging, maar volgens Klaas Knot van de Nederlandsche Bank doet niet iedereen er goed aan z’n geld op die manier te investeren. Hij adviseert alleen geld weg te gooien dat je kan missen.

“Op het moment dat je geld achteloos in het water flikkert moet je er altijd rekening mee houden dat je dat geld misschien wel nooit meer terugziet,” waarschuwt Knot. “Dat vergeten mensen nog weleens. Die denken: als het straks slecht gaat, dreg ik dat geld wel weer op. Maar er is altijd het risico dat het geld dan al is opgegeten door de eendjes. Of dat het door voorbijvarende boten aan stukken is gescheurd.”

Knot stelt dat mensen die een te groot deel van hun vermogen in het water kieperen in de financiële problemen kunnen komen. “Kijk, als je structureel geld overhoudt kan je dat prima aan het eind van elke maand in een schoenendoos stoppen en die vanaf een brug leegschudden. Maar mensen die geleend geld in de dieperik gooien, nemen echt onverantwoorde risico’s. Die mensen hebben bovendien veel te hoge verwachtingen van het rendement.”

Het advies van Knot niet alleen voor grachten maar voor alle op water gebaseerde investeringen, dus ook voor beekjes, kanalen en rivieren. “Je hebt nog weleens dat mensen denken: geld in de Lek gooien. Dat is toch wel veilig? Maar ook de Lek is water en je hebt geen garantie dat je geld niet naar zee stroomt. Je wilt niet degene zijn die aan zijn kind moet uitleggen dat hij niet kan studeren omdat al je spaargeld in miniscule snippers op de bodem van de Noordzee ligt.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We horen wel vaker dat bewoners van de grachtengordel hun geld proberen wit te wassen. Maar grachtenwater is niet bepaald hygiënisch, met al die watervogels en zo. Wij adviseren daarom WC Eend.

Reageer