Zvonimir Atletic / Shutterstock.com

Ivoren toren in financiële problemen door leegstand

'Ten tijde van de Verlichting wilde iedereen hier wel wonen'

Het gaat slecht met de ivoren toren. Sinds Arnon Grunberg naar New York is verhuisd staat de plek leeg. “Veel mensen denken dat de toren vol zit, maar de werkelijkheid is dat mensen er gewoon niet meer in willen”, zegt ontwikkelaar K. Rombouts. “En dat terwijl je hier vanuit de hoogte toch een prachtig uitzicht heb op wat er zoal leeft in de samenleving.”

“Het is onder huiszoekende intellectuelen momenteel populair om zo dicht mogelijk bij de grond te blijven,” vertelt K. Rombouts. “Ze vinden het fijn om in touch te blijven met de mensen in de straat. Zo’n hoge toren vinden ze angstaanjagend en bovendien een beetje pocherig.” K. Rombouts sluit niet uit dat de ivoren toren misschien niet meer van deze tijd is: “Ten tijde van de Verlichting wilde iedereen hier wel wonen, toen schoten dit soort appartementencomplexen als paddestoelen uit de grond. Vandaag de dag moeten we het op Airbnb zetten om niet diep in de schulden te geraken, maar sinds een paar dronken Britten vorige week alle kunst in het appartement kort en klein hebben geslagen twijfelen we daar ook over.”

Ondertussen lopen de kosten van het onderhoud hoog op. “Het is lastig om aan goed ivoor te komen”, zegt de ontwikkelaar. “Bovendien heb je als je in de ivoren toren woont ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid, dan is het vreemd om bouwmateriaal van illegaal gestroopte dieren aan te schaffen. Maar goed, als je het met gips dicht verlies je aanzien. Lastig, lastig.”

Om uit de lastige situatie te komen oriënteert de ontwikkelaar zich inmiddels op nieuwe woontrends: “Je hoort vaak dat mensen tegenwoordig onder een steen leven, misschien moet ik me daar eens in verdiepen.” Tot Rombouts een oplossing vindt wordt de ivoren toren tijdelijk antikraak verhuurd aan Rob Riemen en Carel Peeters.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De financiële problemen hebben ook de wereldleraar naar buiten gedrongen: de wereldeconomie moet derhalve volledig hervormd worden. Sprekende vanuit zijn geheime retreat aan de Zeeuwse Rivièra onderneemt hij noodgedwongen vaak barre tochten door de natuur waar hij met de levensgevaarlijke inheemse bevolking te maken krijgt die na de laatste instorting van de beschaving van rond de millenniumwisseling vergeten is dat hij de wereldleraar is. Daarbij heeft hij vaak, uiteraard onder een dekmantel, ook een directe interactie gehad met de onscrupuleuze stamoudsten van de inboorlingen.

gravatar

Alles beter dan aan lager wal wonen. Daar kijken zelfs de inwoners van een vervallen betonnen torenflat in de Londense wijk Kensington op neer.

Reageer
gravatar

Nou dat denk ik niet.. Met het hedendaagse digitale wapentuig en geldende wetteloosheid in het publieke debat maakt het plebs in een oogwenk van u de brandende fakkel, in wat dan meer een vuurtoren is geworden. Plotselinge leegstand heeft vaak wel een oorzaak..

gravatar

Als ze nou halverwege een raampje hadden geplaatst. Ik ben er persoonlijk geen voorstander van om hoog van de toren te blazen.

Reageer