Rambam ging undercover bij de eenden

'Het is een zieke wereld'

Rambam heeft het weer voor elkaar! Het onderzoeksprogramma van BNNVARA ging undercover bij de eendjes en ontdekte dat de watervogels op afschuwelijke wijze met elkaar omgaan.

“Het is een zieke wereld”, vertelt Tobias (21), een van de undercoverjournalisten die een maand lang tussen de eenden zwom. “Urenlang waggelen, kroos slobberen, denigrerende opmerkingen maken over meerkoeten. Het gebeurt allemaal. Wat dat betreft heb ik eigenlijk niets ontdekt wat we niet al wisten.”

Op de beelden van Tobias is goed te zien hoe de vijverbewoners met elkaar omgaan. Vooral futen worden hardhandig aangepakt en in één fragment is zelfs te zien hoe een fuut minutenlang onder water wordt gehouden door een oudere woerd. De andere eenden kijken snaterlachend toe. Tobias: “Ze hebben totaal geen zelfkritiek. Ze kwaken elkaar gewoon na.”

Volgens Tobias zijn vooral de mannetjes onuitstaanbaar. “Ze vechten met elkaar om de vrouwtjes en verkrachten die vervolgens. Compleet geschift. En voor de buitenwereld is het een gesloten bolwerk. Als er een kind langskomt met broodkruimels houden ze allemaal hun snavel over alle misstanden. Dan spelen ze mooi weer en doen ze alsof ze gewoon een groep eenden zijn.”

Een andere journalist hield het al na twee uur voor gezien. “We zaten met een hele groep tussen de modder terwijl ze voortdurend tegen ons aan aan het kwaken waren. Ik hield het gewoon niet vol. Ik snap echt niet wie daar bij wil horen. Ik denk dat die lui dat echt alleen maar doen omdat hun pa ook bij de eenden zat.”

Natuurmonumenten heeft naar aanleiding van de uitzending aangekondigd zijn bijdrage aan alle eendenkooien stop te zetten.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.