Shutterstock/Monkey Business Images

‘Als je niet geslutshamed wil worden, waarom word je dan Marokkaan?’

'Had je even verdiept in de cultuur'

Slutshaming komt regelmatig voor binnen de de Marokkaanse gemeenschap. Maar de ophef erover is hypocriet, stelt onderzoeker Berend-Jan van Dijk. “Als je als vrouw niet voor hoer wil worden uitgemaakt, of gechanteerd wil worden met naaktfoto’s, moet je maar geen Marokkaan worden.”

Volgens Van Dijk is de Marokkaanse gemeenschap nu eenmaal seksistisch. “Prima als dat niet je ding is, maar dan moet je er niet voor kiezen om geboren te worden met een Marokkaanse achtergrond. Als ik zo’n meisje van 17 op tv zie huilen omdat ze niet meer over straat kan zonder uitgescholden te worden voor hoer, dan denk ik: had je even verdiept in de cultuur. Wat had je dan gedacht dat zou gebeuren?”

Ook seksueel antropoloog Brenda Wever vindt de massale ophef over het exposen van Marokkaanse meisjes overtrokken. “Dit zijn eeuwenoude rituelen, ze doen het al honderden jaren zo. We zien hier gewoon hoe jonge mensen die hun seksualiteit en hun plek in de samenleving ontdekken. Dat is erfgoed dat we juist zouden moeten koesteren.”

De Friese Janneke Meinema overwoog voor haar geboorte even om Marokkaanse te worden, maar besloot daar uiteindelijk van af te zien. Ze is het niet met de onderzoekers eens. “Hoe ze in de Marokkaanse gemeenschap met vrouwen omgaan, kun je niet afdoen als een interne kwestie.” Toch ziet ze ook de voordelen: “Als je eenmaal door de vernedering heen bent, ben je voor de rest van je leven binnen. Serieus, je komt gewoon niet meer buiten. Bovendien heb je voor de rest van je leven handige contacten. Het is echt een zij-kennen-jou-cultuur.”

De praeses van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland Mohammed VI was niet bereikbaar voor commentaar.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is ook een beetje flauw om slutshaming alleen aan Marokkaanse vrouwen toe te dichten. Marokkaanse jongemannen noemen elke vrouw die ze tegenkomen ruimhartig een hoer, dus niks geen sektarisch geweld tegen alleen minderheden; iedere aantrekkelijke Nederlandse vrouw (hoeft niet noodzakelijk blond te zijn) maakt kans op zo’n authentieke begroeting uit de Maghreb.

Reageer
gravatar

Het is dus maar goed dat we beter-wetende Atlas-bewoners hebben. Elke grote en middelgrote gemeente heeft wettelijk recht op een eigen verzameling Marokkaanse hangjongeren die
-uiteraard uitsluitend op verzoek van B & W- de plaatselijke ambtelijke diensten alert en scherp houden. Zo beter geformuleerd, Atlas?

gravatar

Slutshaming komt doordat er op de lange tenen van de mannen wordt gestapt. Lange tenen is een Marokkaanse genetische afwijking die ten koste gaat van hun gevoel voor humor.

Reageer
gravatar

Klopt, uit internationaal onderzoek blijkt dat dit merkwaardige verschijnsel uitsluitend onder Marokkanen voorkomt. Elders kan iedereen tegen een stootje. En Duitsers hebben geen humor en Amerikanen zijn arrogant en Aziaten mysterieus en Zuid-Amerikanen warmbloedig. Nederlanders daarentegen zijn het verschijnsel ‘eigenschappen’ ontstegen. Die weten gewoon hoe het allemaal zit.

gravatar

Na grondig onderzoek is gebleken dat een volk met de kleinste pikkies er het snelste op getrapt is. Nu is de vraag nog hoe dit word veroorzaakt.

gravatar

Het kan helpen om op cosmetische wijze afstand te doen van de etniciteit die je met je geboorte hebt meegekregen. Mijn baas heeft dat met zijn haar gedaan bijvoorbeeld, en kijk eens wat voor een respect hij krijgt van vele blanke Nederlanders, die hem soms zelfs als een verlosser zien.

Reageer
gravatar

Ook ‘grappig’.
Al-dan-niet-sletten die zich chirurgisch tot ‘maagd’ laten naaien, euh… opereren.

Betalen wij daar eigenlijk aan mee via onze ziektekostenverzekering?
Daar wil ik het even over hebben.

Waar komen toch al die foto’s vandaan bij het ‘ekspozen’?

gravatar

Ernstiger is dat als je sinds de tijd van de farao’s bewust gereïncarneerd bent in Nederland, het doel ervan wordt omgedraaid, en het ineens Marokko is.

Reageer
gravatar

@FJN,

Passen u en uw kinderen wel goed op met die besnijdenisboot? Dat met die getijden is niet goed ivm besnijdenis.

Daarnaast zat ik laatst in het stadion mbt de maccabi-games, toen kreeg ik ernstige jeuk aan m’n kruis.