Sander Veenhuis / YouTube.com

Zelfscankassa’s Albert Heijn blijken middel om nieuwe kassières te ronselen

'We hebben altijd een tekort aan talentvolle kassières gehad'

Kent u dat gevoel, dat u bij de zelfscankassa’s van de Albert Heijn in de gaten wordt gehouden? Dat kan kloppen, maar anders dan wellicht vermoed. De supermarktketen heeft bekend gemaakt dat de nieuwe kassasystemen waarbij mensen zelf hun boodschappen afrekenen een proef zijn om nieuwe kassières te ronselen.

De 22-jarige student Leo is op deze manier gevonden en benaderd om voor Albert Heijn te komen werken. “Ik stond chagrijnig en afwezig mijn boodschappen in te scannen. ‘Bonuskaart’, mompelde ik in mezelf en toen glimlachte ik zwakjes voor ik afrekende met mijn pinpas. Bij het naar buiten lopen werd ik op mijn schouder getikt en gevraagd mee te komen. Ze vonden dat ik heel goed kon scannen. Toen boden ze me ter plekke een baan aan.”

Een woordvoerder van de Zaanse grootgrutter bevestigt deze praktijk. “We hebben altijd een tekort aan talentvolle kassières gehad. Die zijn echt moeilijk te vinden. Als mensen hun boodschappen afrekenen houden we een aantal zaken bij: hoe snel gaat iemand te werk, heeft hij of zij de juiste afwezige gezichtsuitdrukking, worden de boodschappen na het scannen netjes weer weggelegd. Als iemand goed scoort, krijgt de management van het filiaal een seintje en worden verdere stappen genomen om de gerichte wervingscampagne te voltooien.”

Als er voldoende kassières geronseld zijn, gaat de supermarktketen bij sjoelclubs op zoek naar nieuw vakkenvultalent.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tegenwoordig ziet men ook jongemannen achter de kassa. Bovendien is de kassa nauwelijks nog een kassa (= geldlade) door het toenemend gebruik van plastic geld.
Ik stel daarom voor om het seksistische kassière te vervangen door productendoorschuiver.

gravatar

Synchroniciteit.
Het werd me even te veel toen ik de Speld las en ik liep even naar Albert Heijn, om daar even buiten te zitten. Ik sprak een meisje die daar even buiten kwam staan. Ik wenste haar een plezierige kerst.
We hadden het over de scanner waar ik haar mening over vroeg. Ze zei dat het wel handig is als het zo druk is zoals nu met de kerstdagen. Ik zei ja daar is het voor gemaakt. Maar dat ik me zorgen maak over de ontmenselijking van alle interacties. De scanner kwam hier tegelijk met de chip in de vuilnisbak.
Ik zei dat ik wat aan het schrijven was en er niet meer tegen kon en hier even in de kou wilde zitten maar dat de nu al twee maanden aanhoudende mist typerend is voor de sfeer. Ze woonde hier sinds een jaar.
Toen ik thuis kwam stond dit artikel er.

Reageer
gravatar

Die kassa’s scannen helemaal niet zelf. Ik moest alles zelf doen zonder enige financiële compensatie of tegemoetkoming.

Ik ga voortaan wel naar de Deka. Daar hebben ze de leukste caissière’s.

Reageer
gravatar

Op vliegvelden word ik ook altijd zelf gescand. De keren dat ik daarna werd aangeklikt, was dat altijd door een handtastelijke man in uniform.
Zie verder mijn #metoo-bijdragen.

Reageer