Wikimedia Commons - Wouter Engler - CC 4.0

AD publiceert paginagroot pamflet tegen Zwarte Piet

'Nu is het juiste moment'

Weg met Zwarte Piet. Dit staat vandaag met koeienletters op de voorkant van het AD geschreven. De krant wil, één dag na het eindigen van het Sinterklaasbestand, een einde maken aan de racistische karikatuur Zwarte Piet.

“Ten tijde van het Sinterklaasbestand was het niet het juiste moment om de discussie te voeren, schreven wij. Nu is het bestand voorbij en kunnen we ons eindelijk ondubbelzinnig uitspreken tegen het racistische karakter van Zwarte Piet”, schrijft hoofdredacteur Hans Nijenhuis in het paginagrote pamflet, dat is ondertekend door tientallen prominenten, onder wie Wilfred Genee (van Voetbal Inside), een ex-lama (van de Lama’s), boer Jos (van Boer Zoekt Vrouw), de Braboneger (van internet) en Mark Rutte (van de VVD).

Nijenhuis schrijft dat zijn handen gebonden waren tijdens het Sinterklaasbestand, maar dat hij opgelucht is dat hij zich eindelijk vrij kan uitspreken: “Natuurlijk, een kinderfeest verstoor je niet. Maar nu pakjesavond achter de rug is kunnen wij eindelijk zeggen: Zwarte Piet is racistisch en we moeten onmiddellijk stoppen met deze walgelijke blackface-traditie.”

Nijenhuis noemt het onbegrijpelijk dat het aanpassen van Zwarte Piet zo lang duurt. “Bij ons op de redactie snapt niemand daar wat van. We weten dat de discussie snel ontspoort als voorstanders van Zwarte Piet met irrelevante zijwegen komen, maar kom op jongens, het is 2017.”

Om zijn woorden kracht bij te zetten vertrekt Nijenhuis met de voltallige redactie en alle ondertekenaars in een bus naar Dokkum. Daar gaan ze demonstreren tegen ‘dat neokoloniale schouwspel dat zich daar een maand geleden heeft afgespeeld.’ Nijenhuis sluit het betoog af met een ultimatum. “We moeten doorpakken nu Sinterklaas niet in het land is. Nederland heeft uiterlijk tot de intocht volgend jaar, dan moet Zwarte Piet echt verdwenen zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik stel voor om Piet aan te passen. Niet meer schminken (dus eigen huidskleur) en een ringbaardje (om onherkenbaar te blijven) en de huidige (page)kleding.

Tada, de Sinterpiet is een feit. Klinkt lekker en zorgt voor extra verkoop van Sinterpietenbaarden.

Feest blijft kinderfeest en geen discriminerende associatie meer met wat dan ook.

Of had ik hier eigenlijk gepoogd grappig op moeten reageren… Ho ho ho (dan maar)

Reageer
gravatar

Het idee van aanpassing van Zwarte Piet snijdt wel hout. Het roet op de gezichten van de ‘zwarte Pieten’ heeft inderdaad geen basis meer; vrijwel alle huizen zijn voorzien van zonnepanelen, vloerverwarming, warmtewisselaars en driedubbelglas. Open haarden komen dus nauwelijks meer voor, alleen nog bij welgestelden als sfeerverhogend accessoire. Tot zover okay, maar waarom (overwegend vrouwelijke) Pieten belasten met een (yuppig) ringbaardje en de (huidige) pagekledjng en de benaming ‘Sinterpieten’? Enerzijds een ruk in de richting van de LGBT-stroming, of bot seksistisch m.b.t. homo- of hetero-hulpjes die zo gebruikelijk zijn in de katholieke hiërarchie? Je beweegt je op dun en glad ijs. Vergeet niet dat Sint Nicolaas bisschop van Myra (Turkije) is en katholieken daar hebben het onder Erdogan toch al zo moeilijk om te overleven.

gravatar

Outsider, mijn woning wordt nog wel degelijk verwarmd met houtkachels. Centrale verwarming is er wel, maar wens ik zo weinig mogelijk te gebruiken.

Dus bij mij zijn Zwarte (roet)Pieten nog wel degelijk gewenst.

gravatar

Tja, wat kan ik daar van zeggen? Kort door de bocht advies: zoek vóór 31-12-2017 een goedkopere energieleverancier of dien een klacht in bij de Huur Advies Commissie en vraag een verlaging van de huur. Of huur een huis bij een zeker lid van het Koninklijk Huis, maar de vraag is of die huur in jouw inkomenspositie past. Pas intussen goed op voor het gevaar van koolmonoxide.

gravatar

Dit betekent vrijwel zeker dat de discussie nog voor het eind van dit jaar helemaal gesloten is en de neuzen in dit land voorgoed dezelfde kant op staan: de goede. Moedige actie van het AD, vrede op (dat hele kleine stukje) aarde. Proficiat

Reageer
gravatar

Ja het is heel moeilijk een zinvolle invulling te geven aan je bestaan (fascisme) tot volgend jaar.
Psychologiseren. Daar zit nog werk in.
Hier is nu de scanner bij Albert Heijn, (want u bent de baas, met nog 1 kassa over, de caissières begeleiden je nu in hun nieuwe rol als schaapherder, ‘sociaal werker’, naar de poort. Dat hadden ze nog niet bij de ov-poortjes.) tegelijk ingevoerd met de vuilnisbak met chip. Hetzelfde management, wat dat betreft kunnen we beziggehouden worden, zodat we over niets anders hoeven na te denken dan vuil sorteren. En zodat de gemeente weer wat op de posters overal kan krijgen naast ‘licht aan op je fiets’, ‘licht aan in huis als je uitgaat’ enz. enz. Cultureel evenement.) Op deze manier vervult de tweevoeter zijn lot.

Reageer
gravatar

Nederlands,

Graag het kortetermijngeheugen met één tiende seconde seconde verlengen voorbij iPhone niveau en kassa scanner.

gravatar

We kenne nu wel gaan zwagte piete en elkaah zwagt make, maah beitâh is ut om een biegtje te gaan drinke met Poetin. En dan neime we na aflaup lekkâh wat dauping. Doet mén maah un bieah!

Reageer
gravatar

Neì nei Âhtsèdâh, die ameteuâh bauve de jâhwe komp nie ùit De Haag joh. Kejje zau rùike, want ùit zèn muil kejje ut nie hore. Trâhwes, hè heb nog gèinèinses un anbiedinkie in de anbieding.

Wè wel! Dus komp knáge bè De Belsjineís, en voâh de kindere hebbe wè tèigewoâhdag un gènag ballegraf om in te râhze.

De Belsjineís, áuk op maandag met nassie, bámie of witte lès: záú is dat!

En gewaun aupe.

gravatar

DWDD en Pauw zullen weer andere intolerante fundamentele roeptoeters moeten uitnodigen die binnen het straatje van de salonsocialisten mogen prediken.

Reageer
gravatar

Nee, die treuren nog om de afzetting van Jeroen (Dubloen) Deysselbloem als voorzitter van de Eurogroep. Maar misschien kan Imam Jneid een week als haatpredikende tafeldame van Matthijs fungeren. Altijd goed voor een beetje reuring in de DWDD-tent.

gravatar

Een grote facade om de aandacht af te leiden van paard van Sinterklaas!! Het is van de zotte dat Sinterklaas zich nog op dit racistische blanke ros verplaatst!!! Om tegemoet te komen aan de vele Afrikaanse gelukszoekers in ons land, met maar een schamele gratis uitkering stel ik voor dat Sinterklaas een nieuw vervoermiddel kiest. Ik dacht hiervoor aan een luipaard of een nijlpaard. Vanwege draagpotentieel een voorkeur voor het nijlpaard.

Reageer
gravatar

Zwarte Pieten in Friesland is in strijd met de Friese traditie. Sinterklaas had een vrouw, Sintele. En samen hadden ze een zoon en een dochter. Zwarte Piet is Hollandse nieuwlichterij, echte Friezen zouden daar niet aan mee willen doen. Geef Sinterklaas vrouw en kinderen terug!

Reageer
gravatar

Kan iemand mij nou eens vertellen in welke periode wij onze slaven als zp uitdosten? Maar ik vind het wel lief van de sint dat ie ook gehandicapten in dienst neemt. Namelijk doof, blind en dyslectisch. ZWARTE piet kun je toch echt maar op één manier uitleggen: ZWART! Jammer genoeg heeft een stel kneuzen zp gekaapt door er een onderdrukte (verslaafde?) Afrikaan van te maken.

Reageer
gravatar

Dit zal de reden kunnen zijn om mijn abonnement opvte zeggen. Bekijk het uit de beleving van het kind. In al die jaren is er nog nooit een getraumatiseerd kind bij een psychiater hiervoor gekomen. Wees kind met de kinderen. Geniet van het weinige wat er nog te genieten valt.

Reageer