Shutterstock / Prostock-studio

Shutterstock / Prostock-studio

Oneerlijk: vrouw die niet op feestje geweest is moet wel helpen opruimen

Als Malika (24) de deur van haar huis open doet, slaat een walm van oud bier en volle asbakken haar in het gezicht. Haar huisgenoten liggen knock-out op de bank, terwijl het huis eruit ziet als camping 1 na een weekendje Lowlands. Zuchtend begint Malika bierflesjes in kratten te stoppen. “Zo aso, ik was niet eens op dit feestje.”

Haar huisgenoot Bart sprint naar de badkamer om de hele wc onder te kotsen. “Super fijn, Maliek, ik gha zo egg helpnnd”, sputtert hij terwijl hij zijn hoofd op de bril legt. Malika kijkt haar kamer in. Overal liggen ontplofte chipszakken en iemand heeft haar kledingkast verward met de wc. “Uhhhgzzzz”, pruttelt Bart terwijl hij in haar bed gaat liggen.

Op de televisie ziet Malika beelden van vrouwen in Kenia die over hun door droogte geteisterde land lopen. De aarde te droog om nog iets te kunnen verbouwen, zijn ze genoodzaakt alles achter zich te laten. Terwijl Malika voor de vierde keer de zure dweil uitknijpt in de gootsteen denkt ze: “Die vrouwen moeten dus ook andermans zooi opruimen. Zo aso.”

Na vijf uur lang schoonmaken is hun huis eindelijk weer leefbaar. Als Malika doodmoe op de bank ploft, krijgt ze een appje van haar huisgenoten. “Ff een Tikkie voor gisteren. Thanks he. Volgend weekend weer heuuuuuujj.”

Vrouwen in het mondiale zuiden worden harder geraakt door klimaatverandering, terwijl ze weinig tot niets hebben bijgedragen aan het probleem. Sterker nog, vrouwen hebben 14 keer meer kans om te sterven door een klimaatramp. Doe mee met de social media-actie van ActionAid en roep Nederlandse politici op om in actie te komen tegen de klimaatcrisis!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *