TV Enschede FM / Youtube.com

AD-veiligheidsraad in spoedzitting bijeen: Sinterklaasbestand al zeker twee keer geschonden

'Het lijkt wel alsof mensen het AD niet meer serieus nemen'

Het is triest maar waar: het Sinterklaasbestand dat woensdag door het Algemeen Dagblad werd afgeroepen is al zeker twee keer geschonden. De AD-veiligheidsraad komt vandaag in spoedzitting bijeen.

In Utrecht werd een basisschool binnengevallen door een groep voorstanders van Zwarte Piet, die daarmee het prille bestand aan hun laars lapten. Hans Nijenhuis begrijpt er helemaal niks van:“Het lijkt wel alsof mensen het AD niet serieus nemen”. Volgens tv-recensente Angela de Jong moeten we de schending van het bestand wel in perspectief zien: “Er zijn miljoenen mensen die niet meer over Zwarte Piet discussiëren omdat het Algemeen Dagblad ze de ogen geopend heeft. Dit gaat echt om een incident.”

Toch zijn er signalen dat het voorval niet op zichzelf staat. In Velp zou gisteren iemand op klaarlichte dag “Zwarte Piet is een typisch Nederlandse traditie!” hebben geroepen. Nijenhuis: “Dat is nog niet officieel bevestigd, maar we houden het in de gaten. Ik weiger te geloven dat Nederlanders het AD niet meer als hun morele baken zien.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb er enorm veel spijt van dat ik in 1982 het liedje “Ein bißchen Frieden” heb uitgebracht. De titel was veel te vrijblijvend, dat had natuurlijk moeten zijn “Und jetzt der Frieden!”. Nu is er nog steeds geen vrede, en ik kan niet meer zingen. Kan iemand anders alsnog een lied met een wat dwingender titel componeren?

Reageer
gravatar

Iedereen schijnt te zijn vergeten dat vroeger het woord “zwart” voor een bruin iemand gold als uitermate discriminerend en racistisch. Als we niet de Amerikanen hadden na-geaapt dan was deze discussie nooit ontstaan. Niemand is zwart en niemand is wit, dat zijn alleen kreten om ons tegen elkaar op te hitsen!
Enne… de media zijn nog steeds geen democratisch gekozen entiteit die een soort alleenrecht over de vorming van een publieke opinie hebben.

Reageer
gravatar

“De media zijn geen democratisch gekozen entiteit” maar ‘Zendtijd voor politieke partijen’ bereikt ons via de tv; mij dunkt toch een belangrijk medium. Maar zelfs de Reclame Code Commissie staat hier machteloos. En in de VS is de Trump-o-mania er (via flyers, huisbezoeken én toespraken op tv) bij de daartoe ontvankelijke kiezers en kiesmannen ingestampt. Leuk is anders, maar het was wel democratisch. Toch?

gravatar

@Outsider: In de jaren dat ik in de VS woonde en aan mensen (veelal hoogopgeleiden van UCLA en USC University) uitlegde hoe ons publieke bestel werkte (A, B en C omroepen die geld en tijd kregen n.a.v. lidmaatschappen) vonden de meesten dat een verbijsterend prachtig en ideaal democratisch systeem waar ze poepie-jaloers op waren. Terug in Nederland werd er vooral van rechts zoveel stennis tegen gemaakt (“verzuiling”) dat we het in elk geval qua democratische uitvoering verwoest hebben, De kranten zijn door fusies eveneens alleen nog maar representatief voor “de heersende mening” dus waar komen we uit?

Reageer