robert paul van beets / shutterstock.com

Kritiek op personeelsbeleid Sinterklaas: ‘Pieten pikken onze banen in’

Goedkope Spaanse seizoensarbeiders verdringen Nederlandse hulpjes

Het personeelsbeleid van Sinterklaas is slecht voor de Nederlandse arbeidsmarkt. De goedheiligman laat zijn klusjes opknappen door goedkope Spaanse seizoenarbeiders, terwijl Nederlandse hulpjes werkloos thuis op de bank zitten.  

Rien van Duivenvoorde (48) is al zijn hele leven hulpje. Juist in de maanden die voor hem het meest lucratief zouden moeten zijn, ziet hij de goedheiligman kiezen voor arbeidskrachten uit het buitenland. “Pieten pikken onze banen in. Ik kan ook prima over daken lopen en door schoorstenen klauteren, maar Sinterklaas huurt liever iemand uit Spanje in die het voor minder geld doet. Daar kan ik niet mee concurreren.”

Hulpje Marcel Koets (52) zit al tien jaar werkloos thuis op de bank. Van zijn salaris kon Sinterklaas drie pieten betalen. “Zie op mijn leeftijd dan nog maar ergens aan de bak te komen als hulpje. Het kan die zogenaamde weldoener gewoon niet schelen wat hij de gewone Nederlander aandoet. Hij probeert het dan wel goed te maken met een cadeautje voor de kinderen, maar daarmee krijg ik mijn baan niet terug.”

Met buitenlandse hulpjes ontloopt Sinterklaas bovendien het Nederlands arbeidsrecht. Volgens SP-leider Emile Roemer is dit het zoveelste voorbeeld van hoe het gewone Nederlandse hulpje de dupe wordt van EU-wetgeving. “Sinterklaas mag dan leuk voor de kinderen zijn, maar voor de Nederlandse hulpjesmarkt is hij een nachtmerrie.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zou zeggen leg je grieven neer bij de vakcentrale, start CAO onderhandelingen en zorg voor een degelijke en eerlijke loonconstructie. Heel Nederland staat achter jullie. Ik zou hier niet te lang mee wachten.

Reageer
gravatar

Als herintredende hulp-Piet , jazeker Piet met een kapitale letter, moet ik erkennen dat mijn Roemeense vervanger zijn ervaring als struikrover ook hier goed laat gelden daar wij na 5 minuten de zak van Sint en de Roemeen kwijt waren

Reageer
gravatar

Volgens mij heten die hulpjes niet eens ‘Piet’, want in Spanje is dat ‘Pedro’.

En zelfs dat is niet waar, want dit zijn een stel Nigerianen ofzo.

Nou, ik weet niet hoe die heten, maar ik zou m’n schoorsteen maar op slot houden, want die lui komen meestal niet brengen maar halen!

Reageer
gravatar

Ik weet niet of jij het nieuws een beetje volgt, maar het lijkt me duidelijk dat deze vieze mannen niet uit Nigeria komen maar uit Zimbabwe. Met hun gekleurde pakken.

gravatar

En dan hebben we het nog niet eens over al die arme ZZP’ers die tegen een schijntje hulpsinterklaas moeten spelen.

Tijd voor harde actie!
Stoomboot aan de ketting totdat de onderste pepernoot boven is!

Reageer
gravatar

Er is de laatste tijd een – steeds groter wordende – niche ontstaan: de witte piet.
Gebruik je witte man privileges en bied je aan als witte piet. Daar kan geen Spanjool or Roemeen tegenop!

Reageer