Flickr - Guilhem Velut, Martin Thomas - CC BY 2.0

Passagier valt uit vliegtuig omdat hij niet oplette bij veiligheidsinstructies

Desinteresse wordt man fataal

Het niet opletten bij de veiligheidsinstructies is een 24-jarige man uit Westfalen fataal geworden: hij viel afgelopen week op een vlucht van Düsseldorf naar Lanzarote uit het vliegtuig. Volgens het cabinepersoneel had de man de veiligheidsuitleg van de stewardessen niet echt serieus genomen.

“Geloof me, we doen deze aankondiging echt niet voor de lol”, zegt stewardess Monika Hubner verontwaardigd over het onverantwoordelijke gedrag van de verongelukte passagier. “We hebben er al vele levens mee gered.”

Op zijn laatste uitroep na (“Shit!, ik had toch beter moeten opletten!”), die door verschillende passagiers is gehoord, is weinig bekend over het precieze verloop van het incident. Men weet slechts dat zijn stoel niet recht stond en dat het klaptafeltje voor hem tegen de regels in uitgeklapt was toen het voorval plaatsvond. Volgens een ooggetuige zat de veiligheidsgordel van de man bij de start al niet vast en heeft hij deze met geluk overleefd. De andere passagiers bleven ongedeerd, omdat zij alle instructies van het cabinepersoneel nauwgezet opgevolgd hadden.

Volgens het cabinepersoneel letten mensen steeds vaker niet op bij de belangwekkende aanwijzingen. In 2011 viel er nog een vrouw uit een vliegtuig van Transavia omdat ze vergeten was haar smartphone in vliegtuigmodus te zetten.

Lufthansa heeft inmiddels aangekondigd deze gebeurtenissen als afschrikwekkende voorbeelden in veiligheidsinstructies op te nemen.

Dit artikel verscheen eerder op Der Postillon


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee, die moesten eerst nog door de douane voor drugscontrole en daarna raakten ze zoek. Ze staan nu in Malawi geregistreerd als lost Luggage.
En Bas, stewardessen worden niet geselecteerd op hun IQ maar uitsluitend op hun uiterlijk, dat zou jij als frequent flyer toch moeten weten.

gravatar

Het gaat om het verschil tussen reden en oorzaak.
Over de reden denkt toch niemand na.
Door de omstandigheden eindeloos te onderzoeken denkt men automatisch de oorzaak te vinden.

gravatar

De Hollander is geïnteresseerd in de reden van zijn vernietiging.

Hij zoekt naar een oorzaak die hij verwart met de reden.

Hij heeft met MH17 een reden gevonden dat hij belangrijk genoeg is om te vernietigen.

Maar er was geen enkele reden. Het gebeurt zomaar, omdat hij nooit over dat onderscheid nagedacht heeft.

gravatar

Voor een eenvoudig geschoolde als ik zijn de referaten van zowel de hoogweledelgeleerde Van der Plas als de Maitreya onnavolgbaar, d.w.z. moeilijk te volgen. Van der Plas worstelt met het verschil tussen reden en oorzaak, zonder daar conclusies uit te trekken m.b.t. oorzaak/gevolgs-relaties en de Maitreya hamert met een geheel eigen idioom onverdroten voort op het zelfde aambeeld: “De (domme) Hollander” waarmee hij (onbedoeld?) suggereert dat “de Zeeuw” wél intelligent is.

gravatar

Outsider in zijn besloten kring is een typisch voorbeeld van iemand die zijn eigen glazen ingooit. Iemand met waarachtig spitsvondigheden echter in dienst van een mogelijk nog krankzinniger ethiek dan van hen die hij kritiseert in het pluche waarmee hij dezelfde holle en dubbelzinnige haat-liefde van zieke burgerlijkheid in stand houdt.

gravatar

Als typisch voorbeeld van iemand die zijn eigen glazen ingooit, merk ik op dat het voeren van de titel Maitreya blijkbaar voldoende gezag verleent om de rest van dit auditorium amechtig in kritiekloze aanbidding te doen verzinken. Mei 1970 gaf de Schot Benjamin Creme al aan dat de Maitreya op aarde was weergekeerd.Het heeft dus ruim 45 jaar gekost voordat deze wereldleraar zich weer tot de massa kon richten, een langdurige jetlag. Dank voor de kanttekeningen over “krankzinnige ethiek” en “zieke burgerlijkheid”, op kamertemperatuur geserveerd. Om mani padme hum.