Dmitry A / Shutterstock

Nieuwe gevaarlijke hype onder jongeren: brexting

Jongeren dagen elkaar uit de EU te verlaten

Het is de nieuwste hype onder jongeren: brexting. Via de smartphone dagen ze elkaar uit om de Europese Unie te verlaten. Dat klinkt spannend, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

“Het is typerend voor pubers om grenzen op te zoeken en eroverheen te gaan”, vertelt Michelle Romanesco. Als pedagoog doet ze onderzoek naar brextende jongeren. “Hoe meer regels ze opgelegd krijgen, hoe meer ze gaan verlangen naar onafhankelijkheid. Dat zie je altijd, wat dat betreft is brexting niets nieuws.”

Volgens Romanesco is het grootste gevaar dat jongeren de gevaren van brexting niet kunnen inschatten: “Het puberende brein houdt geen rekening met de langere termijn. Op het moment zelf is het spannend om elkaar op te jutten om artikel 50 in werking te laten treden, maar jongeren denken niet na over de gevolgen. Je kunt een hele economie ten gronde richten, een land onbestuurbaar maken. Dan kun je nieuwe verkiezingen uitschrijven wat je wil, maar je bent de rest van je leven bezig met handelsovereenkomsten sluiten.”

Achteraf is er altijd spijt, stelt Romanesco: “Voor je het weet zit je aan een onderhandeltafel in Brussel en denk je: wat heb ik in hemelsnaam gedaan? Jongeren vertellen mij achteraf vaak dat ze liever niet gebrext hadden. Als ze eenmaal van de onafhankelijkheid geproefd hebben, komen ze erachter dat ze er helemaal niet klaar voor zijn.”

Jennifer (43) kwam er onlangs achter dat haar dochter Paula (16) al vier maanden aan het brexten is. “Ze was alleen nog maar bezig een open grens met Ierland te regelen. Toen ze huilend thuiskwam omdat de EU haar voorstel voor een tijdelijke douane-unie van tafel had geveegd, viel bij mij het kwartje.” Ze snikt. “Ik wil mijn dochter terug.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik hoorde zojuist dat er zelfs een nog gevaarlijker trend in opkomst is: internetting. Voor je je het weet zeurt je zoon aan je hoofd om een abonnement op een papieren krant! We kunnen ons beter nu vast voorbereiden op deze communicatierevolutie, voor de persen bezwijken onder de explosieve vraag.

Reageer
gravatar

Weinig mensen worden goed voorgelicht over de politiek van het bankwezen.
Ook de EU is hieraan ondergeschikt.
Een minister komt politiek sneller vooruit als topman van een bank.

Reageer
gravatar

Je kunt de risico’s verkleinen door als eerste de dividendbelasting voor buitenlandse investeerders naar 0% te brengen. Dat verbetert je concurrentiepositie enorm, dat voel ik tot in het diepst van mijn vezels.

(Heeft er iemand een doekje?)

Reageer
gravatar

Het doekje is gejat Mark. Die lui van De Speld denken dat ik er achter zit… Haahaha.

Wat is die Omtzigt aan het doen? Heeft die geen doekje?