Shutterstock / Iakov Kalinin

Zeus geschrapt uit Griekse mythologie na beschuldigingen van misbruik

Oppergod valt van zijn Olympische voetstuk

Zeus wordt met onmiddellijke ingang geschrapt uit alle verhalen van de Griekse mythologie. De beslissing komt nadat de oppergod door tientallen karakters uit het Helleense pantheon is beschuldigd van seksueel wangedrag.

De zaak kwam aan het rollen toen Leda, echtgenote van de Laconische koning Tyndareos, Zeus ervan beschuldigde zich als zwaan te hebben vermomd en haar in een hotelkamer in Sparta te hebben overvallen. Daar bleef het niet bij. “Godinnen, sterfelijke jongemannen, riviernimfen, je kan het zo gek niet bedenken of meneer Zeus probeerde er zijn goddelijke geslachtsdeel in te stoppen,” schrijft Hermes, de boodschapper van de goden.

Met het schrappen van zijn rol in de Griekse mythologie lijkt de val de god van hemel, bliksem en rechtvaardigheid compleet. Eerder liet Hera al weten van de oppergod te willen scheiden en trok houtwarenhandel Xenos zijn sponsordeal met Zeus in.

De rol van Zeus in de Griekse mythologie zal worden overgenomen door Xipe Totec, de Azteekse god van de wedergeboorte.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die tientallen karakters, zouden dat voornamelijk letters zijn geweest of ook cijfers en mischien zelfs leestekens? Of waren het buitenlandse karakters die wij helemaal niet kunnen lezen? Waarom nou zo vaag blijven met ‘karakters’?

Reageer
gravatar

Leuk stuk! Alleen jammer dat de speld nu ineens artikelen van andere jaren gaan recyclen in plaats van nieuwe content verzinnen. Ik geniet altijd erg van de speld, dus laat de grappige nieuwe stukjes maar komen!

Reageer
gravatar

Dat zei mijn tekenjuf daarnet ook al! De foto is van de fontein van Bernini die niks met de Griekse mythologie te maken heeft.

gravatar

Hieronder haar tekst:

“Mot je d’r niet het verkeerde plaatje bij zetten: Hierboven een deel van de Fontana dei quattro fiumi op het piazza Navona in Rome. Bernini heeft de Ganges – en drie andere grote rivieren- uitgebeeld als superhelden. Zeus had hier dus noks mee van doen. Mythologie ook niet, trouwens.“

Enne…mijn tekenjuf is weliswaar met pensioen, maar er valt nog altijd niet met haar te spotten! Ook, nee zeker niet door Zeus.

gravatar

Het is toch al een zooitje daar in Griekenland sinds de strapatsen van Hades dankzij de Panama Papers en de Bahama Leaks openbaar zijn.

Voor de enkelen niet gymnasiasten onder de lezers:

Hazes is een zoon van Kronos en Rhea, echtgenoot van Persephone, broer van Poseidon en direct verwant aan Zeus. Hij de god van de rijkdom en de kostbare metalen en daarom tevens heerser van de onderwereld.

Reageer
gravatar

Heer Steeds,

Het spijt mij te moeten opmerken dat u opvallend vaak fouten maakt in uw reacties.

Hazes wordt sinds hij is overleden in ons land door velen weliswaar als heilige beschouwd, maar ik neem aan dat u de eerder genoemde god “Hades bedoelt.

gravatar

Op veler verzoek heeft het Ons behaagd om André Gerardus (André) Hazes[1] (1951 – 2004) zalig te verklaren.

Na een grondig en langdurig onderzoek wordt hij erkent als Dienaar Gods, omdat hij sinds heuglijke tijden publieke verering heeft genoten (beatificatio aequipollens), zodat hij de hemelse glorie deelachtig is geworden (beatificatio formalis).

Het vereiste wonder is dat op zijn voorspraak bij de Heer minimaal één man is genezen van zijn smaak voor goede muziek.

Zijn heilig verklaring zal spoedig volgen.

gravatar

Waarschijnlijk is de rage die vooral uit Angelsaksische landen komt waar de seksuele moraal er bizar uitziet (nog erger dan hier) het gevolg van de ontluikende behoefte aan seksuele erkenning die op geen enkele andere manier ergens te vinden is.
Waarschijnlijk is de rage die vooral uit Angelsaksische landen komt waar de seksuele moraal er bizar uitziet (nog erger dan hier) het gevolg van de ontluikende behoefte aan seksuele erkenning die op geen enkele andere manier ergens te vinden is. Ook toont het aan de mate van romantiek in het verleden in de stervende beschaving (die zoekt naar haar wortels).

gravatar

De Kerk van Engeland, de aartsbisschop van Canterbury heeft de scholen officieel aanbevolen om kinderen hun eigen seksuele identiteit te laten bepalen, dus of ze man of vrouw zijn.