Shutterstock

Onderzoek toont aan: neanderthaler nooit uitgestorven

Remco uit Veghel nogal overdonderd

Terwijl lange tijd werd aangenomen dat de neanderthalers tienduizenden jaren geleden uitstierven, woont er gewoon nog eentje in het Noord-Brabantse Veghel. Dit heeft een groep populatiebiologen afgelopen week in het tijdschrift Nature bekendgemaakt. Het gaat om de 37-jarige Remco Hogendoorn. Hij is zelf nogal overdonderd door het nieuws.

“Ik had inderdaad steeds vaker het gevoel dat ik anders was, maar ik dacht dat het gewoon even een dertigersdilemma was, of een beginnende midlifecrisis, of een quarterlifecrisis, of hoe oud worden die neanderthalers eigenlijk? God, ik ben wel even van m’n apropos nu hoor”, verklaart Remco als het onderzoeksteam hem verwittigt dat de genetische aanpassingen van zijn voorouders compleet aan hem voorbij zijn gegaan.

Toch kan de wetenschappelijke doorbraak ook zaken uit het leven van de Veghelaar met zijn robuuste schedel verklaren: “Moderne types zoals mijn zwager hebben altijd op me neergekeken. Wellicht kan ik dat beter accepteren nu ik weet dat het niet aan mij ligt, maar aan onze paleogenese. Ik vind het altijd best lastig om te communiceren als je de dingen ook gewoon met een werpspeer kunt oplossen en ik pas in geen enkel jasje door al dat haar op mijn rug.”

Al met al eigenlijk toch een opsteker voor Remco. “Wel gek hoor, ik heb altijd geleerd dat Neanderthalers waren uitgestorven omdat ze dom waren. Maar misschien ben ik toch meer dan een simpele holbewoner. Enfin, ik ga even een paar herten rammen met m’n knots. Doe-doei!”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dus al die vet koele jochies met baard en gelatine in het haar tegenwoordig horen daar ook bij?

Poeh, is het opeens een stuk minder vetter koeler, en best wel niet zo erg tsjil, om er 13 in een hype-dozijn bij te lopen.

Wat zou er nu voor in de plaats in de mode komen?

Reageer
gravatar

Bekende voorbeelden van Neanderthalers, troglodieten en andere oermensen zijn Mark Rutte (met het beroemde Przewalski paardengebit), Eric (een Kwiebus-soort die oorspronkelijk alleen voorkwam in de krochten van stadhuis Amsterdam, Halbe Zijlstra (een sociaal IQ van minder dan de helft van zijn schoenmaat, maar als VVD’s finest -in één week!- klaargestoomd voor BuZa), Lodewijk Asscher (begaafd met intens hypnotiserende slaapogen) en Alexander Pechtold: de primus inter pares onder de gladjanussen die maandelijks 4 x modaal innen voor een deeltijdbaan).

Reageer
gravatar

Vanuit mijn specialiteit herinner ik me me de woorden in een oude film van Michael Caine tegen een gangster (ik bedoel niet u): Je ogen zien eruit als pisgaten in de sneeuw.

gravatar

Weliswaar was dhr. Zen in ’t Veld ooit aan onze universiteit verbonden, hij kreeg oneervol ontslag nadat een zwendel aan het licht kwam met bepaalde informatie uit het lab voor eigen gewin doorverkocht. Informatie die een ander licht wierp op de oorsprong van de mens, controversiële kennis waarmee de mens genetisch wordt gemanipuleerd.

gravatar

Breek me de bek niet open. Als hij het echt is.
Spionage op wetenschappelijk niveau.
Hij is ook betrapt met het frauderen van persoonlijke gegevens van medewetenschappers.
Zo is hij ook aan zijn titel gekomen.
Hij is moeilijk te traceren. En hij neemt steeds een andere identiteit aan.

gravatar

U drukt zich zoals wel eens vaker, wat onbeholpen uit.
Niet de nieuw verworven kennis was controversieel, maar de potentieel onbegrensde toepassingen ervan. het zorgde naast bewondering ook voor afgunst in de academische wereld.
Dan word je eruit gegooid.

gravatar

Prof. ing. Plas-Kwelwater, laat ze maar. Het zijn dezelfde typerende bekrompen reacties op succes als destijds.
Het is nog steeds ”Onder professoren”, sinds dat boek uitkwam er niets veranderd.

gravatar

Ik hoor tot een veel ouder mensenras, dat veel uitgestorvener is dan dat van die Brabantse neanderthaler uit de buurt! Dat je niks over mij hoort in De Speld komt door mijn veel grotere bescheidenheid. Ik loopt ten minste niet niet met mijn afkomst te koop!

Reageer
gravatar

nee, dat zijn levende Homo Erectussen.

In Den Haag zie je ook veel Austro-politicus, Meestal zijn ze actief in het kabinet.