Studio Speld/shutterstock.com

Kangoeroe ontwikkelde buidel om frutseltjes in te bewaren

Biologen hebben een baanbrekende ontdekking gedaan over de kangoeroe. Nieuw onderzoek toont aan dat het buideldier zijn buidel ontwikkelde om frutseltjes in te kunnen bewaren.

“Bonnetjes, oude filmkaartjes, wisselgeld, een stukje touw, een oude boterham, zakdoekjes”, vertelt bioloog Edmund Hoekma over zijn bevindingen. “Lang had de diersoort geen plek om al die frutseltjes te kunnen bewaren. Het slingerde allemaal maar wat rond, waarna het werd weggegooid of kwijtgeraakt. Dat was nog niet echt een probleem, maar toen de eerste kangoeroes hun huissleutels begonnen kwijt te raken en hun huis niet meer binnenkwamen ontstond er een noodzaak tot evolutie.”

De eerste kangoeroes die een buidel hadden om allemaal frutseltjes in te bewaren hadden een evolutionair voordeel op de dieren zonder buidel. Daarna ging het ineens hard, vertelt Hoekma. “Zo’n buidel is ontzettend handig. Een kangoeroe heeft ‘m altijd bij zich, kan er altijd wel wat in kwijt. Smintjes, een extra batterij voor je telefoon, peuken. Stel je eens voor dat je dat allemaal moet meenemen zonder buidel, dan ben je gewoon een inferieure soortgenoot en leg je evolutionair gezien het loodje.”

Hoekma benadrukt echter dat die evolutie geen gedane ontwikkeling is, dat de buidel nog altijd verandert. “Het is nu nog één groot vak, waardoor veel kangoeroes alsnog een hoop kwijtraken. De buidel zit op een gegeven moment zo vol dat je als kangoeroe nooit meer iets terugvindt. Wij verwachten daarom dat er nog een buidel met meerdere compartimenten zal volgen. Met handige kleine vakjes waar een kangoeroe een pinpas in kwijt kan. Ook dat is evolutie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoe de doorsnee Nederlander aan de hand van iPhone en IT zich langzaam maar zeker evolutionair aanpast en een nieuw fysiek ontwikkelt.

Reageer
gravatar

Beste Maitreya, dat is een ander onderwerp. We hebben het hier over de evolutionaire ontwikkeling van zakken. Wereldwijd zakt het aantal zakken niet, maar stijgt momenteel enorm, met name in de politiek.