Bakhur Nick / Shutterstock.com

Ik leefde drie minuten zonder mijn smartphone 

‘Je hebt ineens veel meer tijd’

Drie minuten leven zonder smartphone. Is zoiets mogelijk in een tijd als deze? Ik was benieuwd en besloot me aan een experiment te wagen. Op dinsdag legde ik om 10:07 mijn smartphone met het scherm naar beneden op tafel en ik mocht hem pas om 10:10 weer aanraken. Dit zijn mijn bevindingen:

1. Tijdswinst
Je hebt ineens veel meer tijd. Zo had ik eindelijk de rust om naar mijn boekenkast te kijken. Dat had ik nooit gedaan als ik mijn telefoon nog had. Zo merk je: zonder smartphone ga je echt op ontdekkingsreis.

2. Ontspanning
Eerlijk gezegd: in het begin voelde het leven zonder smartphone heel onwennig, maar later ging ik mij steeds meer ontspannen. Zo heb ik een tijd op de bank gelegen en heb ik helemaal niks gedaan. Ik dacht aan alle mensen die nu als een zombie op hun telefoon aan het kijken waren. Heel zielig eigenlijk.

3. Bezinning
Ik had ineens tijd om te reflecteren op mijn leven en de mensen die belangrijk voor me zijn. Ik ging bijvoorbeeld even heel diep toen ik nadacht over de relatie met mijn moeder. Al stuitte ik daarbij wel op een praktisch probleem: hoe kan ik haar nu bellen? Paniek natuurlijk, maar achteraf toch een prachtige ervaring waar ik nog op terug kan vallen in de toekomst.

4. Sociale detox
Toen ik uiteindelijk mijn telefoon weer pakte, had ik 1 whatsapp-bericht en een Facebookuitnodiging voor een jazzconcert van iemand die ik niet ken. De wereld had natuurlijk niet stilgestaan. Gek om ineens weer bereikbaar te zijn nadat je zo lang op jezelf aangewezen bent geweest.

Terugblik
Het viel niet mee, daar ben ik heel eerlijk over.
Maar achteraf ben ik blij dat ik weet dat ik, als het moet, best een paar minuten zonder mijn telefoon kan. Hopelijk heb je wat aan deze levenslessen.

 

Op 1 november komt 100 jaar De Speld Deel I uit, reserveer nu alvast een exemplaar.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zodra men een vaag belang meent te ontdekken gaat men je blokkeren. Op dit vlak is het instinct van de Hollander dat immers enkel uit eigenbelang op het platte vlak bestaat buitengewoon ver ontwikkeld. Of je dat paranormaal of paranoia zou mogen noemen hindert niet in de technische inslag waarmee hij zijn competitie tot in de kleinste finesses legitimeert. Alle communicatie is vanzelf al tot dat niveau teruggebracht, en daarmee ook de meest intieme contacten.

Reageer
gravatar

Als je in Amerika een vage fysieke reflex maakt met je hand, schieten ze je dood uit angst dat jij je revolver eerst grijpt en zij er zijn geweest. De reflex naar de smartphone heeft dezelfde uitwerking op psychologisch vlak. Dit wordt ‘smart’ genoemd. Ziehier het grote aantal slachtoffers.

gravatar

Die import in Zeeland weet blijkbaar ook niet precies meer hoe ze zich als Zeeuw moeten profileren. Ze halen alles door elkaar.

gravatar

Drie minuten non-stop praten zonder het woord ‘het’ te gebruiken, zou dat kunnen? Natuurlijk, ook jij kunt dat. Dat is helemaal niet moeilijk. Als je dat maar echt wilt, dan is dat echt niet moeilijk. Ik heb dat zelf ondervonden. ‘Dat’ wordt dat helemaal dit decennium!

Reageer
gravatar

Ik heb dat ook met je-je-je-taal.

Aan de daders daarvan: probeer eens ‘ik’, hij’, ‘zij’, ‘wij’, ‘jullie’, ‘zij’.
En de grote onbekende: ‘men’.

Zelfde aan de NOS met ‘gisteren begint’. Lees eens een boekje over al die tijdsvormen die bestaan in dat prachtige Nederlands.

gravatar

Volledig herkenbaar.

Vroeger toen er nog geen mobiele telefoons waren, wat zeg ik, toen er nog geen telefoons waren, in mijn jeugd, Toen deed ik nog rustig aan. Nam het er van zogezegd. Was ik op mijn lauweren aan het rusten met de gedachte: mijn tijd komt nog wel. En nu is die tijd er, zijn er mobiele telefoons. Weg tijd.

Reageer
gravatar

Heeft de Jellinek-kliniek niet onlangs een inloopspreekuur voor telefoonverslaafden geopend? Gemotiveerden met een serieuze stopwens kunnen -vrijwillig- op 24-uurs basis ‘cold turkey’ gaan. Ontwennings- en/of onthoudingsverschijnselen kunnen ter plekke worden bestreden door Samsunite-keelspray of I-phonepastilles. Raadpleeg eerst uw arts of apotheker.

gravatar

Het moest verboden worden. Waarom?

Mijn kleinkinderen komen binnen. Zeggen iets van: “Opa en oma leuk om u weer te zien.” Dan gaan ze op de bank zitten om met hun telefoontje bezig te zijn. Als ze daarmee klaar zijn, zeggen: “Dag opa en oma, leuk om weer met u gesproken te hebben.”

Reageer
gravatar

Lieve onbekende oma, ik leef met u mee.

Mijn zoontje van vier is ook niet aanspreekbaar door die kut smartfoon. En dan te bedenken dat mijn man en mijn zoon niet eens witte christenen zijn. (Ik en mijn dochter volgen natuurlijk hun geloof.)